Hopp til hovedinnhold


Får bli ambulansearbeidere uten fagprøve

Debatten fortsetter: Varierende praksis i Norge.

Debatten fortsetter: Varierende praksis i Norge, skriver Aftenposten.

Les også: Overprøver prøvenemnda

- Statens autorisasjonskontor for helsepersonell har gitt autorisasjon til personer som ikke har tatt eller som har strøket på fagprøven. Hva betyr dette? At fagprøven er irrelevant? sier Eirik Harberg som driver med opplæring av ambulansepersonell ved Vestre Viken helseforetak.

- Men disse personene er jo utdannede sykepleiere og har praktisk erfaring fra ambulansearbeid?

- Ja, men det er forskjell mellom å jobbe som sykepleier og å jobbe i ambulanse eller prehospital tjeneste, altså utenfor sykehus, på samme måte som det er forskjell mellom å være elektroingeniør og elektromontør.

Harberg understreker at flertallet av sykepleierne som ønsker å bli ambulansearbeidere er dyktige og består prøven, men at det også finnes eksempler på personer som stryker og likevel tror de kan ambulansefaget.

- Vi har på ingen måte påtatt oss å "overprøve" nemnda. Så vidt vi kjenner til, er det ingen av de som har søkt eller fått autorisasjon herfra som i forkant har strøket hos prøvenemnda. At det er påvist eksempel på at noen i etterkant har gått opp til prøve og har strøket, kan etter vår mening ikke benyttes til å tilbakekalle autorisasjonen, skriver konstituert direktør i SAFH Jørgen Holmboe i en e-post til Aftenposten.no.

- Vi har ikke undersøkt om stasjonslederne krever at de som er autorisert på annen måte, går opp til prøve for nemnda. Det vil kunne avhenge av hvordan stasjonsleder bedømmer deres bakgrunn og kompetanse, står det videre i mailen.

Slik situasjonen er nå er det altså slik at der er mulig å bli autorisert ambulansearbeider uten å ha godkjent fagprøve.

Avgjørelsen om en søker må ha prøven eller ikke, så lenge søkeren har autorisasjon fra SAFH, ligger til syvende og sist hos sjefen på den enkelte ambulansestasjonen.

Les mer om saken i Aftenposten