Autorisasjon uten fagprøve

Sykepleiere får autorisasjon som ambulansearbeidere uten å ta fagprøven, skriver Aftenposten.

Her er brevet fra prøvenemnda (pdf)

I dag krever de fleste arbeidsgivere at sykepleiere med den nødvendige tilleggsutdanningen består fagprøven i ambulansefag før fast ansettelse, men det forekommer også at arbeidsgivere ikke krever annet enn en autorisasjon utstedt av autorisasjonskontoret.

I 2009 strøk 19 prosent av sykepleierne til fagprøven i Møre og Romsdal.

Leder for Prøvenemnda i ambulansefaget i Møre og Romsdal Per Johan Tøsse frykter at de vil få autorisasjon og jobb, og bli satt til å utføre ambulansefaglig arbeid uten den nødvendige kompetansen.

Les mer om saken i Aftenposten

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

 1. mener at alle bør bestå fagprøven for å få autoriasjon i ambulansen- De sitter faktisk mange skoleelever som jobber for å klare fagprøven- da bør ikke andrebare komme å få autoriasjon uten noen prøve

 2. STØTTE TIL TØSSE!!!!!

  At en yrkesgruppe som sykepleiere bare skal komme og få en autorisasjon uten å bevist på lik linje som enhver annen prøvekandidat for en oppnevnt sensornemd at kunnskapene som skal sitte, faktisk er der. Dette er åpenbar proffesjonskrig ifra sykepleierene. Hvis de vil ha autorisasjon som ambulansearbeider bør det stilles samme krav om å ha gjennomgått fagprøve som de burde se på som et formelt krav foruten å snike seg inn bakdøra. At ikke det kommer mer formell kritikk mot SAFH og aktuelle helseforetak som ser gjennom fingrene på slikt, og at opplæringsnemden blir totalt forbigått er skammeligt. Idag forefinnes det flere læreplasser og flere helseforetak har økt antallet læreplasser betrakteligt.
  Så hvidt meg bekjent er ikke operative funksjoner og redningsteknisk kursing noe prioritert område på normal 3 årig sykepleie utdanning. Her burde Fagforunbet og Ampy stå sammen på at fagbrev er obligatorisk før autorisasjon kan erveres.

 3. Ambulansearbeider says:

  En kan spørre alle sykepleiere hvorfor tar de ikke fagprøven som alle andre. Er der redd for at de stryker ? Hvorfor skal noen snike seg til autorisasjon som ambulansearbeider ? Ingen har sett om de kan jobben sin sammen med vikar. Når snart 20 prosent stryker og er sykepleier så er det noe som ikke stemmer. Til alle sykepleiere, velkommen til ambulanseyrket, men kom riktig vei ! TA FAGBREV DERE OGSÅ !

 4. Adrenalin says:

  Kjære Ambulanseforum, kan ikke dere legge ut brevet som prøvenmda har skrevet til autoriasjonskontoret !

  Er så enig med NEMO !

 5. Ambulansearbeider says:

  Dette sier vel mye om systemet. Det er totalt respektløst og man begynner å lure på om den som sitter og vurderer om personellet skal få autorisasjon har kompetanse til dette. En kollega av meg som har tatt sykepleien i ettertid er skremt over enkelte spl. som kommer rett fra skolen og tror de kan alt. Man har ingenting innen akuttmedisin på studiet utenom ett HLR kurs. Man har ett stort ansvar ovenfor pasienten og den som har autorisasjon kan i flere tilfeller være fartøysjef på bilen med kollegaer med mindre erfaring. Om man stryker på fagprøven forteller det vedkommende at man ikke har kompetanse nok til å sitte med ansvaret. Da må man få mer erfaring og trenger lenger tid på seg. (selvinnsikt). Her håper jeg fagforbundet, delta og andre organisasjoner står på for å få slutt på dette. Ikke minst må SAFH høre på hva folk med erfaring og opplæringskontoret gir utrykk for. Ikke minst husk at pasienten har krav på å få kompetent personell hjem til seg den dagen man har behov for det. Jeg syntes SAFH fremstår som mindre seriøse og det er det nok mange som tenker etter denne saken. De tar fra folk yrkesstoltheten. Dette må stoppes!!!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.