Hopp til hovedinnhold


Ingen oversikt over hjertestartere

4500 mennesker får hjertestans i Norge hvert år. Under 15 prosent av dem skrives ut fra et sykehus i live.

4500 mennesker får hjertestans i Norge hvert år. Under 15 prosent av dem skrives ut fra et sykehus i live, skriver Aftenposten.

Flere tusen kjøpesenter, fritidsparker, bedrifter, flyplasser, idrettslag, busstasjoner og fjellstuer har kjøpt inn egen hjertestarter, men det finnes i dag ingen sentrale regler for hvordan disse skal registreres og varsles.

Landets 20 AMK-sentraler (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) avgjør selv suverent om de skal registrere og varsle «private» hjertestartere.

Sørlandet og Oslo-Akershus har bestemt seg for ikke å varsle hjertestartere utenfor nødetatene, mens Bergen, Trondheim, Stavanger og Bodø alle er storbyer hvor private hjertestartere både registreres og varsles.

I praksis betyr dette at om du faller om med hjertestans på Fløyen i Bergen vil AMK-sentralen for Hordaland vite at Fløibanen har hjertestarter og vil varsle dem, men hvis noen ringer 113 inne fra Tusenfryd vil ikke AMK-sentralen for Oslo-Akershus varsle driftsavdelingen der selv om de er kurset på hjertestarteren som henger sentralt plassert i parken.

En amerikansk studie omtalt i Tidsskriftet for Den norske legeforening viser at sjansen til å overleve en hjertestans øker fra 14 til 24 prosent om en hjertestarter som er i nærheten tas i bruk.

Les mer om saken i Aftenposten