Hopp til hovedinnhold


AMK-sjef beklager

Lederen for AMK-sentralen i Akershus opplyser at samtaler settes rett over til taxisentralen. Nå vil Helsetilsynet finne ut hvorfor det skjedde når Violeta Solis Haanæs døde i hjemme sitt.

Lederen for AMK-sentralen i Akershus opplyser at samtaler settes rett over til taxisentralen. Nå vil Helsetilsynet finne ut hvorfor det skjedde når Violeta Solis Haanæs døde i hjemme sitt, skriver Moss Avis.

Bakgrunn: Døde av dobbelt tabbe

Les også: Uforståelig for folk

Det var tirsdag sist uke at Violeta Solis Haanæs i Son døde etter tabber både ved Sykehuset Østfold Moss og AMK-sentralen i Akershus.

Etter en rutinemessig gallesteinsoperasjon ble hun syk, men AMK-sentralen sendte en taxi i stedet for å sende ambulanse. Taxien ble også sendt til Svaneveien 14 i Oslo, i stedet for Svaneveien 14 i Son.

Beklager

Leder Arild Østergaard på prehospitalt senter i akuttklinikken ved Oslo Universitetssykehus, erkjenner at AMK-sentralen ikke har oppfattet pasientens behov for hjelp ved første innringning.

– Først vil jeg beklage det tragiske utfallet i denne saken. Vi kommer til å gå grundig gjennom hva som har skjedd for å finne ut av hvorfor vi ikke fanget opp behovet for øyeblikkelig hjelp. En del av dokumentene i saken er allerede sendt over til Statens Helsetilsyn, mens resten er på vei. Vi kommer til å ha et møte med Statens Helsetilsyn til uken, trolig på mandag, sier Østergaard.

Han forklarer at AMK-operatøren gjør en konkret vurdering av pasientens behov når de får henvendelser til AMK. Vanligvis gjøres det en vurdering av om pasienten har behov for ambulanse eller annen form for hjelp eller transport for eksempel til legevakt.

– Vi kan enten viderekoble samtalen til legevakten for direkte kontakt eller viderekoble direkte til taxisentral for transport til legevakt. I de tilfeller hvor pasienten settes i kontakt med taxisentral, er det for å forsikre oss om at pasienten faktisk får transport til legevakt forklarer Østergaard.

– I dette tilfellet ble pasienten satt over til Oslo Taxi AS, mens hun befant seg langt syd i Akershus. Hva skjedde?

– Vi fanget ikke opp rett adresse ved første innringning. Vi gjorde en vurdering at adressen var i Oslo og ikke at den var i Son. Dette går vi nå nærmere gjennom, sier Østergaard.

Helsetilsynets utrykningsgruppe opplyser at de vil gå gjennom både hva som skjedde i kontakten med AMK i Oslo og på Sykehuset i Moss.

Les mer om saken i Moss Avis