Nybakt mor blødde i magen – ingen ambulanse tilgjengelig

Ambulansearbeideren ringte AMK og slo alarm om naboen som hadde blødninger i magen etter keisersnitt. Men det var ingen bil tilgjengelig på en god stund, skriver VG.

– Jeg trodde ikke det var sant, sier den 22-årige trebarnsmoren til VG Nett etter torsdagens skremmende opplevelse.

Søndag 5. september fødte hun en sønn ved keisersnitt på Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Torsdag formiddag forrige uke begynte hun å blø kraftig.

– En gang mellom klokken 11.00 og 11.30 merket jeg at jeg fossblødde. Da ringte jeg naboen som kom ned og så på stingene, forteller 22-åringen.

Nabokvinnen jobber selv som ambulansearbeider, og konstaterte raskt at blødningen kom innenfra. Hun anså situasjonen som alvorlig og ringte 113 rundt ti minutter før klokken 12.00.

– Jeg fortalte at jeg ville ha en ambulanse hit så fort som mulig, men fikk til svar at ambulansen ikke kunne komme før etter klokken 14, sier ambulansearbeideren til VG Nett.

Hun er overrasket over det hun opplevde som svært avvisende behandling ved AMK-sentralen.

– Hvis jeg hadde vært på jobb kommet til en slik pasient, ville jeg kjørt med blålys og sirener tilbake til sykehuset. Blodet var ganske mørkt, og det er et tegn på indre blødninger, forteller ambulansearbeideren.

– I stedet fikk vi beskjed om at hun kunne få taxi til sykehuset, men at vi da måtte betale rens av taxien hvis hun blødde i den, sier hun.

Les mer om saken på VG

18 Comments

 1. I denne saken er det vel snakk om at de ikke KUNNE sende bil fordi ingen var ledige, ikke at de ikke ville? Eller..?

 2. Var hun utenlandsk? I så fall er det rasisme.

 3. I denne saken så hadde ikke ambulanse tjenesten ledige biler før etter 14oo, uansett om det gjaldt indreblødninger eller hjerteinfarkt……..

  (ingen var utenlandske!!!) men allikevell det er jo tegn på at staten her må gjøre noe…

 4. Da får de i hvertfall prioritere…

  Med tanke på at ambulansearbeideren til vanlig er AMKs ledd utad, så vi jeg påstå at hennes vurdering er riktig.
  Finnes selvfølgelig andre transportmidler ja, men det snakk om respekt for mennesker det her!

 5. Jaså jaså, ikke at jeg er veldig overrasket over at slikt fremdeles skjer, men det bør jo sies at det har vært kuttet ned, og kuttet ned på utgifter til både somatisk og psykiatrisk fra statens side, samtidig som eldrebølgen ruller inn over oss og vi trenger flere ambulanser, flere plasser, fordi folket samtidig blir feitere (å kom igjen, det er fullstendig sant, mat er altfor lett tilgjengelig. Vi blir sykere, og staten prøver, selvfølgelig, å hinte til at vi må ta vare på oss selv.

  Det klarer vi ikke. Det må vi, som norges folk, ta ansvaret for, og be om mer øremerkede midler til ambulanser og gode leger.

 6. Enda godt det ikke var en av våre nye landsmenn det gikk utover denne gangen. Da hadde rasismeanklagene utvilsomt haglet fra sosialistisk hold!

  Denne saken viser vel, nok en gang, at AMK har for lite ressurser til rådighet.

 7. Ambulansearbeider... says:

  Ser her at det ikke er snakk om avvisning av pasient, men heller ett problem med ressurser….
  Ut i fra uttalelser fra pårørende ser det ut til at dem har fått litt brysk beskjed, men så har vel ingen hørt på loggen ennå der fakta er tatt opp på bånd!
  Men en liten kommentar til hun som jobber i ambulansen og var nabo med denne litt uheldige damen: Mørkt blod er tegn på indre blødning?? Tror du må sjekke læren din litt her… Mørkt blod stammer som regel fra en venøs blødning, mens noe lysere blod kan stamme fra en arteriell blødning!!! Blod er ikke nødvendigvis mørkere fordi det kommer fra en indre blødning!! SÅ dette må du lære deg litt mer om ser det ut til!

  Hadde befolkningen vært klar over hvor få ambulanser det finnes i drift til enhver tid ville dem vært skremt!!!
  Ta feks Stavanger ambulanse en normal kveld/ natt fra kl 18-07:00 Her finnes det 2 ambulanser som dekker 180-200 000 innbyggere ( 5 Kommuner )!!!!! Skal ikke så mye til for at det ikke er biler ledige da!!!

 8. Den forbanna AMK sentralen, bare kjøtthuer som jobber der.

 9. Stavanger er blant de beste når det gjeller ambulanser i norge.
  Selfølgelig har de flere ambulanser til rådighet til en vær tid.
  Det det de sier på den Sentralen er bare reispikket TØV

 10. Mørkt blod stammer som regel fra en venøs blødning, mens noe lysere blod kan stamme fra en arteriell blødning!!! Blod er ikke nødvendigvis mørkere fordi det kommer fra en indre blødning!! SÅ dette må du lære deg litt mer om ser det ut til!…………………..

  vell det jeg veit er at det var mørkt blod som kom rennende innenfra og ut et av hullene som var etter at dem hadde sydd, og så lenge det var mørkt så viste jeg at dette ikke KOM fra det ytterste såret men fra blødninger lengre inne da antageligvis fra såret på livmoren eller revnet blodkar….

  Dette er det jeg har lært og jobber etter…klart alt står også på andre funn…..

 11. Har ringt AMK en gang selv, og er enda litt sjokkert over responsen.
  Vi bodde på hotell i Stavanger, da vi reagerte på noen rare lyder fra datteren vår på 2 år. Da vi går bort til reisesengen hennes ligger hun livløs og blålig rundt munnen. Jeg ringte i panikk først feil nr, til brannvesenet, og måtte legge på og ringe om igjen… Sekundene føltes som lange minutter. Når de svarer sier jeg at jeg har et barn som ser ut til å ha sluttet å puste og er helt livløs. Forklarte hvor vi var, og ble spurt om vi visste hvor sykehuset var? Joda, det gjorde vi, og siden det bare var 5-10 minutter å kjøre fikk vi beskjed om å hive oss i bilen!! Jentungen i bleia og oss halveis påkledde stormet selvsagt ned i bilen og kjørte som noen idioter opp til sykehuset mens mannen fløyta hele veien. Trafikkfarlig ja..så klarte vi å kjøre feil to ganger, først innom psykiatrisk avd, så enda en feil inngang, før vi kom riktig sted. Da begynte endelig jentungen å livne litt til, og det viste seg at hun bare hadde hatt ufarlige feberkramper. Noe vi aldri hadde hørt om.. Jeg syns det var rart de ikke kjørte imot oss, eller at de beholdt oss på tråden. Heldigvis var dette aldri noen alvorlig situasjon, men om det hadde vært det, så hadde vi kastet bort mye unødvendig tid..

 12. 5 nybakte mødre og 10 nyfødte unger døde på baken i leir hyttene sine i Afriika… ingen ambulanse kom.

  Welcome to reality, shit happens.

 13. Jeg syns det høres helt abusrd ut at de ikke kan ta det på alvor! Det virker som om de ikke har noen forståelse om hvor alvorlig det er (de fra AMK). Ulykker, skader osv. kan skje hele tiden og skjønner da ikke hvorfor de ikke har en ambulanse klar til hvert tidspunkt. Resurser har selvfølgelig noe med dette å gjore, men at ikke noen tar ansvar for at det blir gjort skjønner jeg ikke… Det kan bli reddet mange menneske liv med å bedre den situasjonen.

 14. Ambulansearbeider... says:

  Beklager Erik, det er stasjoner 2 ambulanser i Stavanger på kveldstid etter kl 18 og frem til 07 neste morgen….
  Skulle disse være opptatt må det komme ambulanse fra enten Sandnes eller Bryne…… Det vil si at i verste fall en en ambulanse minimum 45-60 min unna dersom noe skulle skje noe i ytterkantene av dekningsområdet!!
  Og ja Srtavanger ambulanse er gode på det de driver med, men det er fortsatt begrenset hva 2 biler kan dekke!!

 15. Ambulansearbeider... says:

  Hei Stine
  Håper det var en trykk feil i artikkelen da….. Men der står det at siden det var mørkt blod så var DET ett tegn på at det var inndre blødning…..
  Blod som kommer fra indre blødning har ikke annen farge enn blødning fra sår i huden……

 16. Hmmm.. Det som overrasker meg mest med disse oppslagene i media.. Er faktisk ikke hvor dårlig stilt det er med det som engagn var verdens beste land å bo i.. (haha). Uheldige situasjoner skjer hele tiden, over hele landet, men det er kun de som media får snusen i som blir blåst opp ut av proposjoner.. Helt riktig som det sies, hadde befolkningen vært klar over hvor langt det er til hjelp enkelte ganger, så hadde annenhver nordmann fått en angst-relatert diagnose. Men, dette er nå engang norge i ett nøtteskall, så det riktige er å overse det, og håpe på det beste.
  Det som faktisk overrasker meg er at det finnes så utrolig mange dumme folk her i landet, som desverre har lært deg til å bruke en pc, og har funnet ut at de kan slenge kommentarer på ymse blogger/artikler rund på diverse nettsider. Og dette UTEN å vite noe om saken, UTEN å ha noen kvalifikasjoner til å uttale seg, og med komplett mangel på logikk og fornuft!!!

  Tilbake til saken, dama hørtes ikke dødssyk ut, fossblødning fra ett suturhull? Kort avstand til s.hus – det ville tatt ambulansen like lang tid å kjøre til pas., som at pasienten hadde kommet seg til s.huset i en helt vanlig bil.
  Og en liten tanke er jo at vi ikke vet hvor mange andre pas. som hadde behov for ambulanse i det området på samme tid, og som var i like dårlig form, eller verre…?

  Resultat: AMK tolket ikke dette som en rød tur, og henstilte til pas. å komme seg til lege på andre måter.

  Be om å få en bil fra Moss neste gang, og sitt ned, ta en kaffe, og vent på at hjelpen skal komme til dere.. Jeeeses..

 17. En vær ambulansearbeider vet at man ikkje kan gjøre noe men indre blødning baki bilen. Her er det hurtig transport og varsling av kirurg som teller. En ambulansearbeider vet også at det er knapt med resurser. Så lurer på om noen har skrøte på seg en tittel her

 18. Hvorfor ringte de ikke etter politiet? Jeg fikk en gang hjelp av politiet til å komme på sykehus fordi ambulanse ikke fantes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.