Hopp til hovedinnhold


Region Hovedstaden: Klar til å overta nødsentralen

Danmark: En felles nødsentral for politi, brann og ambulanse blir mest sannsynlig en realitet neste år.

Danmark: En felles nødsentral for politi, brann og ambulanse blir mest sannsynlig en realitet neste år, skriver  Lokalavisen Frederikssund.

Det har vært mange klager og mediesaker om håndtering av 112-samtaler i Danmark i sommer. Nå setter de sin lit til nye løsninger:

- Vi er klar. Vi venter bare på at politikerne bekrefter at regionene skal gå i gang med å overta nødsentralene første april neste år, slik utvalgsarbeidet legger opp til. Og så venter vi på at det følger med en pose penger til å bemanne sentralene og bygge om, for det vil kreve dobbelt kapasitet sammenlignet med i dag.

Slik lyder det fra Peter Bjørn Hansen, kvalitetskoordinator i Region Hovedstadens akuttenhet, i kjølvannet av en sak hvor en 70 år gammel mann fra Skibby døde etter at 112 angivelig først hadde nektet å sende ambulanse, og deretter sendte en uten utrykning, slik at det gikk cirka en halv time før ambulansen nådde fram.

Da var mannen død.

- Vi ser i systemet vårt at det har tatt 20 minutter og 33 sekunder å nå frem for ambulansen. Men vår vaktsentral har fått et oppdrag fra 112 til en pasient som som var ved bevissthet og som pustet normalt, sier Peter Bjørn Hansen.

Saken har fått flere helsepolitikere til å kreve et bedre samarbeide mellom politi og helsepersonell.
Det kan altså være på plass neste vår, lyder det nå fra Region Hovedstaden, som i dette tilfellet skal overta 112 fra  Nordsjællands Politi:

- Målet er at man ved hjelp av en fast spørsmålsprotokoll kan sikre at det blir de kompetente på området som håndterer nødanropet, slik at det er helsefaglig personale som håndterer disse anropene, brannfolk som håndterer sin type anrop, og politiet som tar seg av andre anrop. I praksis vil det også være saker, hvor man snakker med helsefaglig personale i forbindelse med en ulykke, og hvor politiet er med på medlytt," sier Peter Bjørn Hansen.

Les hele saken i Lokalavisen Frederikssund