Hopp til hovedinnhold


Trådløs ICD på vei i Danmark

En ny type ICD (implantable cardioverter-defibrillator) uten ledninger er på vei til danske hjertepasienter. Man forventer at den første danske pasienten kan få den nye typen defibrillator i år.

En ny type ICD (implantable cardioverter-defibrillator) uten ledninger er på vei til danske hjertepasienter. Man forventer at den første danske pasienten kan få den nye typen defibrillator i år, skriver danske Dagens Medicin.

Den nye typen inoperert defibrillator fungerer uten at pasientene har en elektrode operert inn i et av hjertekarene nær hjertet.

I stedet er det nok å plassere ICDen under huden ved brystveggen, hvor den fremdeles kan fange opp rytmeforstyrrelser og forhindre et hjertestopp, skriver Hjerteforeningen.

Den nye typen ICD har visse begrensninger i forhold til de defilibratorer som blir brukt i dag – den kan blant annet ikke behandle så mange typer hjerterytmeforstyrrelser – likevel vil den være til hjelp for de pasienter som ikke har hatt hjerterytmeforstyrrelser, men som er i forhøyet risiko for å få det, og som derfor får den forebyggende.

Halvparten av dagens ICD-implantasjoner blir gjort på hjertepasienter med nedsatt pumpefunksjon, tidligere blodpropp og med forhøyet risiko for rytmeforstyrrelser.

Risikoen for endokarditt minsker.

Les mer om saken på Dagens Medicin