Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeiderne bekymret over Helse Nord-forslag

– Hvordan kan det berge flere pasienter å forlenge transporttiden etter ulykker?

– Hvordan kan det berge flere pasienter å forlenge transporttiden etter ulykker? spør hovedtillitsvalgt for Delta Ofoten, Børre Berglund i avisen Fremover.

Les også på NRK: - Helse Nord skaper pasientfeller

Mer på NRK: Full strid om akuttberedskap

Et utvalg i Helse Nord har foreslått at det skal være minimum fire traumesykehus ut over Tromsø, mens Berglund mener at Helse Nord har gjort det til maks fire.

Berglund er paramedic og jobber ved sykehuset i Narvik.

Ikke kompetanse

Ambulansepersonellet kommer ofte først til ulykkessted. Forslaget til Helse Nord mener han legger mye mer ansvar over på ambulansearbeiderne.

– Vi har ikke kompetanse til å drive lang transport med så kritisk syke pasienter, uten at det er iverksatt livbergende tiltak, sier han.

Den gyldne time

I akuttmedisin snakker man på verdensbasis om den gyldne time. Det betyr at det skal ta maksimum en time fra ulykken skjer til pasienten skal ligge på operasjonsbordet.

– Helse Nord vil flytte grensen til to timer. Hvordan kan det berge flere liv?, spør Berglund.

Umenneskelig press

Berglund er den eneste i Narvik som per i dag har paramedicutdanning.

– Selv jeg er ikke kompetent til å sikre en alvorlig syk pasient på en lang transport alene. Hvis dette gjennomføres vil det føre til et umenneskelig press på ambulansepersonellet, mener han.

Flere ambulanser

I Narvik er det i dag to døgnbemannede og en dagbemannet ambulanse. Hvis to biler kolliderer og to sjåfører blir alvorlig skadet, betyr Helse Nord sitt forslag at to ambulanser er borte fra Narvik i minst fire timer.

På kveldstid betyr det at Narvik blir fri for ambulanse disse timene.

– Skal dette gjennomføres må Narvik styrkes med to intensivambulanser med kapasitet til to pasienter i hver. Bemanningen på ambulansen må også styrkes med 14 ansatte til, mener han.

Les mer om saken i Fremover