Hopp til hovedinnhold


Rullende legevakt for de skrøpeligste

I et år har det vært en legevaktbil i drift i Bærum kommune. En godt utstyrt bil som kan utføre hjertekardiogram og ta alle mulige blodprøver. Med på bilen er både lege og sykepleier. - Vi må si at dette har vært en suksess, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

I et år har det vært en legevaktbil i drift i Bærum kommune. En godt utstyrt bil som kan utføre hjertekardiogram og ta alle mulige blodprøver. Med på bilen er både lege og sykepleier. - Vi må si at dette har vært en suksess, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen på kommunens nettside.

Driften av legevaktbilen er et prosjekt som startet for et år siden og skal gå frem til 2012. Det var ønsket om å gi økt service og kvalitet på legevakten som var grunnlaget for legevaktbilen.

- De fleste steder har utviklingen gått  motsatt vei, sier kommuneoverlegen. – Der må folk karre seg til legevakten uansett hvor syke de er, slik som det også var i Bærum. Nå er tilbudet for de skrøpeligste ivaretatt ved at doktoren kommer til dem. Og for de gamle på sykehjemmene er det en veldig lettelse at de slipper turen med ambulanse inn til legevakten for å bli undersøkt og få behandling.

Best i landet?
- Intensjonen med legevaktbilen var at den skulle være så godt utstyrt at den kan gjøre like gode tjenester, sier Nilsen. – Vi tror vi er den eneste legevakten i Norge som har utstyrt legevaktbilen med både lege og sykepleier. 

Nilsen mener at en av sukessfaktorene er den stabile staben med sykepleiere. Det er seks – sju sykepleiere som går i turnus på legevaktbilen, mens legene kommer og går. Dermed blir sykepleierne de som kvalitetssikrer tilbudet.

Økt antall sykebesøk
- Antall sykebesøk har økt med 3,5, det vil si 350 prosent på hverdagene. I helgene har besøksantallet doblet seg, forteller kommuneoverlegen.

– Dette kombinert med økt kvalitet på legebesøkene gir fornøyde brukere. 
Nilsen forteller at det ikke bare er brukerne som er veldig fornøyd. Også samarbeidspartnere som politiet, ambulansetjenesten og sykehjem er veldig godt fornøyd. 

- Legevaktbilen regnes som en stor suksess, sier Nilsen. 
I disse dager blir forsøksprosjektet foreløpig evaluert i politiske utvalg.

Les mer om saken på Bærum kommunes nettside