Hopp til hovedinnhold


Ny kuvøseadapter

En ny kuvøseadapter fyller et hull i sikringen av pasient og personell i norske ambulanser.

En ny kuvøseadapter fyller et hull i sikringen av pasient og personell i norske ambulanser.

Kortversjon av artikkel i Ambulanseforum nr. 2 2010

Ønsker du å abonnere på Ambulanseforum? Klikk her!

- Da vi reiste rundt og så på sikring i ambulansene i Norge, oppdaget vi at det manglet gode løsninger for sikring av kuvøser, og at det var forskjellige tolkninger av forskriftene, forteller ulykkesanalysegruppa (UAG) for ambulanser.

Lovene om sikring av personer og gods i Vegtrafikkloven ble vedtatt uten at kuvøser med nyfødte ble diskutert eller tatt med i lovarbeidet.

- Dagens situasjon er svært mangelfull med varierte løsninger, sier Stein Erichsrud fra Statens vegvesen.

Det finnes mange forskjellige kuvøsetyper, det er bare Norsk luftambulanse som har et felles system.

For å gjøre noe med problemet innkalte Statens vegvesen til et møte med båre- og kuvøseleverandører for å diskutere muligheten for å lage en standard festeløsning for alle båre- og kuvøsetyper.

Det ble diskusjoner, men det var vanskelig å komme videre, for det ville være dyrt å jobbe fram felles løsninger på festeanordninger, og lite å tjene fordi det ikke dreier seg om et stort antall.

Statens Vegvesen bestemte seg for å kjøre prosjektet videre med Aero MedTec og Raymond Martinsen i Norsk luftambulanse, samt Tom Norli i Avalon som kjenner sykehusmarkedet når det gjelder kuvøser.

Det endte med at man fant ut at kostnadene for å utvikle dette ville bli en tredjepart hvis man gjorde det hos Progres Servis i Tsjekkia. Dermed er man godt i gang med å lage adaptere til de forskjellige båretypene.

- I oktober 2009 fikk vi presentert prototypene til felles kuvøseadapter, sier Stein Erichsrud.

Nå er altså ustyr som tilfredsstiller kravene straks her, og kan legges inn i budsjettet for neste år.