Hopp til hovedinnhold


Kan vare i ukevis

- Vi øker bakkeberedskapen og omdisponerer personell. Vi forbereder oss på at denne situasjonen kan vare en stund. Dette kan faktisk vare i ukevis, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse tidlig i ettermiddag.

- Vi øker bakkeberedskapen og omdisponerer personell. Vi forbereder oss på at denne situasjonen kan vare en stund. Dette kan faktisk vare i ukevis, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse tidlig i ettermiddag.

Les også: Luftambulansen lammet

Mer: Røde Kors og Redningsselskapet trår til - de frivillige har også høynet beredskapen

Helseminister Anne Grethe Strøm Erichsen er bekymret.

I Norge er det ni ambulansefly og tolv helikoptre som hver dag har en rekke viktige oppdrag.

– Denne situasjonen har ført til konsekvenser for helse-Norge. Vi er satt i beredskap, og vi kommer til å ta alle mulige grep for å sikre liv og helse. Vi har vanligvis 50 flyambulanseoppdrag hvert døgn, 35 av dem er hasteoppdrag, sa hun.

Som første helseforetak melder Helse Bergen at "ambulansetenesta blir styrka ved at ambulansebilar som vanlegvis bare er i bruk på dagtid, no bli bemanna til å vere i beredskap heile døgnet ute i distriktet. Det kan også bli aktuelt å styrke bemanninga på fleire ambulansar slik at dei kan frakte dei alvorlegast sjuke pasientane", skriver de i en pressemelding.

Helse Vest: Fleire bilar og båtar

Helse Nord: Planlegg godt og bruk lokale ressurser

Helse Sør-Øst: Beredskapstiltak satt i verk

Helse Midt-Norge: Askesky fra vulkan på Island

Av overskriftene over ser vi at Helse Vest og Helse Nord er konkrete på hva de foretar seg, mens Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge kunne vært langt mer konkrete.

Nordlys melder om at en person i natt fikk symptomer på hjerteinfarkt på Nornefeltet. På grunn av flystansen må pasienten fraktes med båt - en tur som er ventet å ta nesten ti timer.

Avisa Nordland skriver at både Værøy og Røst er avskåret fra mulighetene til å få ambulansehjelp via luften så lenge det norske luftrommet er stengt. Det orienteres om at R/S ”Norske Veritas” ligger i beredskap på Værøy og kan treffes på telefon: 91679625.

I føremiddag måtte ein mann frå Sunnfjord bli frakta med båt og ambulansebil istadenfor i luftambulanse til sentralsjukehuset i Førde, skriv NRK.

- Vi har en betydelig svekket kapasitet. Vi har lange avstander og normalt meget stor trafikk på våre ambulansefly og ambulansehelikoptre, sier Gilbert til Harstad Tidende. - Vi får bare anbefale folk om kjøre forsiktig, ta det rolig og ikke gjøre noe overilt nå når vi har redusert kapasitet. Så får vi bare krysse fingrene og håpe det går bra.

Stengningen av luftrommet over Norge er den alvorligste utfordring akuttberedskapen innenfor helsevesenet noen gang har stått overfor, skriver Dagbladet.

- Det kan bli aktuelt med beordring av helsepersonell. Vi vil først lytte til hva de forskjellige helseforetakene sier. Dersom situasjonen ikke håndteres tilfredsstillende i distriktene, vil beredsskapslovgivningen tre i kraft, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Det har nok vært hektisk møteaktivitet i helseforetakene i dag for å styrke beredskapen og lage alternative planer framover.