Hopp til hovedinnhold


SOS Alarm fremdeles nødsentralmonopol i Sverige

Det så ut til å bli et historisk monopolbrudd, da den private virksomheten OpenCare skulle overta driften av en nødsentral som dekker fire svenske regioner den 1. juli 2010. Men da de signaliserte at de ikke var helt klar for å overta denne datoen valgte man å annullere kontrakten.

Det så ut til å bli et historisk monopolbrudd, da den private virksomheten OpenCare skulle overta driften av en nødsentral som dekker fire svenske regioner den 1. juli 2010. Da de signaliserte at de ikke var helt klar for å overta denne datoen valgte man å annullere kontrakten, skriver Beredskabsinfo.

Hittil har det offentlig eide SOS Alarm nemlig stått for driften av alle svenske nødsentraler siden 1973. SOS Alarm er et offentlig eid aksjeselskap hvor staten eier 50%, regionene 25% og kommunene 25%. Men monopolbruddet har altså blitt til en fiasko, etter at OpenCare har måttet erkjenne at de ikke vil kunne leve opp til de kravene i anbudet.

Kritisert SOS
En av årsakene til anbudet var at i senere år har SOS Alarm vært hardt kritisert etter at de skiftet til nytt IT-system og tiden på å få videregitt beskjed til brannvesen og ambulansetjenester ble mangedoblet. Der de tidligere brukte ca. 45 sekunder på en utalarmering, så kunne mange brannvesen konstatere at tidsforbruket var steget til 3-4 minutter.

I anbudsmaterialet ble det stilt en rekke nye krav til den kommende operatør, blant annet skulle alle medarbeidere på sentralen minimum ha sykepleierutdannelse med tre års erfaring, det skulle tilknyttes en lege, personalet skulle bestå en test av deres evne til å handle i stressede situasjoner og det skulle avsettes minst frem dager i året til etterutdannelse.

Etter en vurdering, hvor prisen ble vektet 70% og kvaliteten 30%, valgte de fire regionene å skrive kontrakt med OpenCare.

Erstatningskrav?
Regionene har nå trukket i nødbremsen etter at OpenCare sa de ikke kunne overta til fastsatt dato. Det er ikke opplyst om OpenCares problemer er relatert til rekrutteringen eller teknikken. Og det er trolig en regning på vei til den vrakede operatøren fordi dette har medført ekstraomkostninger for regionene.

Les mer om saken på Beredskabsinfo