Hopp til hovedinnhold


Ny ambulanserutine kan være farlig for pasienter

I løpet av kort tid har sju hjertepasienter hatt matrester i luftveiene. Det har medført minst et dødsfall, og anestesipersonalet slår alarm.

Sverige: I løpet av kort tid hadde sju hjertepasienterpasienter matrester i luftveiene etter at larynxmaske har blitt innført i Gøteborgs ambulansetjeneste. Det har medført minst et dødsfall, og anestesipersonalet på Sahlgrenska slår alarm.

Legeambulansen er lagt ned, og alt ambulansepersonell er i stedet nå kurset i bruk av larynxmaske. Larynxmasken krever mindre utdanning, men utpekes nå som en mulig årsak til en plutselig opphoping av pasienter i januar og februar som kom til Sahlgrenska med matrester som risikerte å havne i lungene.

Det svenske helsetilsynet skal nå utrede hva som har skjedd.

I en av avviksrapportene fra anestesiavdelingen sies det at minst en av pasientene ble behandlet med mekanisk hjertekompresjonsmaskin samtidig med larynxmaske, noe som nærmest garanterer at mageinnholdet havner feil.

Men visstnok hadde ikke ambulansen mekanisk hjertekompresjonsmaskin, så pasienten må ha blitt koblet til en slik maskin på sykehuset.

Les mer om saken i Gøteborgsposten