Hopp til hovedinnhold


18 års planlegging av nødnett

Tidligst i 2014, 18 år etter at regjeringen startet planleggingen av et felles nødnett for politi, brann og helse, blir nettet realisert.

Tidligst i 2014, 18 år etter at regjeringen startet planleggingen av et felles nødnett for politi, brann og helse, blir nettet realisert, skriver Politiforum.

Fremdeles blir nødetatene tvunget til å bryte Personvernloven hver eneste dag ved å kommuni­sere gjennom et nett alle har tilgang til. Et nett som politiet knapt tør å bruke, fordi det blir som å spille poker med kortene feil vei.

Stortinget har forlanget en evaluering av første bygge­trinn før videre utbygging. Dermed er det ikke realistisk at nødnettet blir lands­dekkende før i 2014. Det mener Tor Helge Lyngstøl, direktør i D­irektorat for nødkommunikasjon (DNK). Dette forutsatt at evalueringen går kjapt, og at Stortinget bevilger penger til et landsdekkende nett i budsjettet for 2011.

- Tiden helt fra den første rapporten ble ferdigstilt i 1996 har gått med til prosjekt­organisering, utrednings­arbeid, pilotering, spesifikasjon, beslutning, anskaffelse med tilbudsevaluering og kontraktsforhandlinger, utbygging og innføring. Behov for involvering av svært mange personer i nødetatene, som har bestemt hvordan nettet skal bli, har vært en av årsakene til at det har tatt lang tid, sier Lyngstøl.

Han mener forsinkelsen i utbyggingen i hovedsak skyldes problemer med leveran­døren, Nokia Siemens Networks Norge AS.