Hopp til hovedinnhold


Sjuketransport gjorde kreftpasient febersjuk

Ni timer tok ambulansetransporten med Marit Asperud Berger (72) fra Radiumhospi-talet i Oslo til Tynset sjukehus. Den nyopererte kreftpasienten ble både febersjuk og medtatt som følge av sjuketransporten som gikk via Gudbrandsdalen.

Ni timer tok ambulansetransporten med Marit Asperud Berger (72) fra Radiumhospi-talet i Oslo til Tynset sjukehus. Den nyopererte kreftpasienten ble både febersjuk og medtatt som følge av sjuketransporten som gikk via Gudbrandsdalen, skriver Østlendingen.

Ei drøy uke etter at Marit gjennomgikk en nær fem timer lang operasjon i forbindelse med sin kreftsjukdom, skulle hun den 27. januar transporteres til Tynset sjukehus for å få hvile der.

Via Gudbransdalen
Hun var klargjort for avreise til klokka 11 på formiddagen, men ambulansetransporten kom seg ikke avgårde fra Oslo før etter klokka 13.

I samme ambulanse var det med en pasient hjemmehørende på Tretten i Gudbrandsdalen, og som skulle av der. Derfor var reiseruta på sjuketransporten lagt via Gudbrandsdalen.

– Jeg fikk ingen andre beskjeder, så jeg trodde Marit kom direkte fra Oslo til Tynset. Jeg var ved sjukehuset på Tynset i 16-tiden for å møte henne, sier ektemannen Alf som regnet med at transporten kunne ta om lag fem timer.

Over Venabygdsfjellet
I tillegg til kreftsjukdommen har Marit diabetes, og flere timer uten mat kan derfor bli direkte livsfarlig for henne.

– Jeg fikk ei brødskive under ventetiden på Radiumhospitalet. Men lang erfaring som diabetiker gjorde at jeg på eget inititativ smurte med meg ei skive ekstra, sier Marit.

Etter pasientlevering på Tretten fortsatte ambulansen med Marit oppover Gudbrandsdalen til Ringebu. Hit kom det en Hedmarksambulanse over Venabygdsfjellet som skulle frakte Marit samme veg tilbake og helt fram til Tynset sjukehus.

– Jeg ventet på den andre ambulansen inne på et sjukehjem på Ringebu. Der fikk jeg gjort unna toalettbesøk, og jeg målte blodsukker før jeg tok sprøyta mi. Der fikk jeg også i meg den maten jeg selv hadde tatt med, sier Marit.
Ny innleggelse

– Jeg var naturlig nok svært bekymret over at det tok så lang tid, og det var en kald vinterkveld med snø og vind i lufta, sier Alf Berger. Han merket seg tidspunktet da ambulansen med Marit svingte inn foran pasientinngangen ved Tynset sjukehus etter all ventingen.

– Da viste klokka mi 22.20! Dermed hadde denne pasienttransporten med Marit vart i ni timer, sier Alf Berger.
Marit kjente at denne turen hadde tatt på, og at hun følte seg uvel etter ei stund på Tynset sjukehus.

–Du vet når hun kom fram til Tynset sjukehus så var dette en ny innleggelse for henne der, med alle tilhørende prosedyrer for slik innskrivelse. Vi var ikke i seng før klokka halv ett på natta, sier Alf Berger, som fikk overnatte på rommet med sin slitne og medtatte kone.

Var febersjuk
Det tok 13 timer for den nyopererte kreftpasienten fra hun var klargjort for transport til Tynset sjukehus, til hun var innlagt og fikk hvilt seg. Da med feber i kroppen.

– Jeg har vært igjennom mange tøffe tak i denne sjukdomsrunden, men noe av det mest slitsomme var faktisk denne turen. Jeg brukte flere dager på å komme meg igjen, sier Marit Asperud Berger.

Les hele saken på Østlendingen