Hopp til hovedinnhold


Ulykkesbilen ringer nødnummeret selv

Nye biler kan få krav om en «svart boks» med automatisk nødoppringning ved ulykker. Datatilsynet og NAF krever av-knapp.

Nye biler kan få krav om en «svart boks» med automatisk nødoppringning ved ulykker. Datatilsynet og NAF krever av-knapp, skriver Aftenposten.

Les også i Aftenposten: Norsk ja til eCall - tja til av-knapp

Systemet heter eCall, og hvis du er bileier, kan du like godt lære deg navnet med en gang. EU er i ferd med å lage et direktiv som innebærer at alle biler solgt i EU- og EØS-landene, Norge inkludert, skal utstyres med sensorer og mobiltelefon.

I tilfelle bilen kommer ut for en ulykke, vil systemet automatisk ringe opp en nødsentral og informere om hvor bilen står. Databoksen vil også inneholde en GPS-lignende mottager. Systemet skal gjelde hele Europa.

Skeptikere

Skeptikere frykter imidlertid at dette er første skritt i retning av totalovervåking av alle biler. Datatilsynet skriver i en rapport om eCall at det trolig kun er spørsmål om tid før alle biler får en egen sporingsbrikke og elektronisk identitet, slik at enhver bevegelse vil kunne følges.

En videreutviklet utgave av eCall kan gi politiet muligheter for å fakke biltyver, men samtidig også gi dem mulighet til å følge hver eneste bil på veien, bl.a. gjennom fjernaktivering av systemet.

Anslått reduksjon av dødsfall

Med eCall-systemet er det meningen at personell på sentralen i tilfelle ulykke kan få direkte kontakt med fører gjennom en ekstra mobiltelefon som alltid følger kjøretøyet. Det er anslått at et slikt system kan redusere 5–15 prosent av dødsfallene, og gjøre alvorlige ulykker til mindre alvorlige.

–Vi vet ikke helt sikkert hvor stor effekten blir, men en vesentlig del av gevinsten er at folk som ellers ville vært alvorlig skadet, kan slippe unna med lettere skader. Det er nok der de store økonomigevinstene for det offentlige ligger, sier Egil Bovim. Han er lege og ansatt i Nasjonalt kompetansesenter for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap.

Han leder et forprosjekt for innføring av eCall i Norge, og jobber nå med detaljene. Det er også en styringsgruppe hvor tre departementer er involvert. Her er denne saken blitt drøftet over tid.

Les hele saken på Aftenposten