Testing av nødnettet i Østfold

Et utvalg brukere fra Sykehuset Østfold HF startet testing av det nye nødnettet 8. februar 2010, skriver Helsedirektoratet.

Helsetjenesten skal i løpet av 2010 ta i bruk nødnettet i Østfold, Oslo, Akershus og søndre del av Buskerud. Det avlyttingsfrie nettet gir bedre samtalekvalitet og gjør at etatene kan kommunisere sammen når det er påkrevet.

Scenarietesting

Testperioden skal foregå i minst fire uker og skal sikre at løsningen fungerer tilfredsstillende i praksis. Testene omfatter både dagligdagse oppdrag så vel som mer sjeldne hendelser.

-Ulike testscenarier blir kjørt for å gjøre mannskapene godt kjent med hvordan radioene og det nye nødnettet fungerer, forteller testansvarlig Frode Kjos fra prosjekt Nødnett Helse. Dette er for eksempel oppdrag uten hastegrad – såkalte «grønne turer» på dagtid, og mer omfattende samhandlingsøvelser med politi og brann i siste del av testperioden. Scenariene blir også brukt til å teste hvordan prosedyrer for bruk av systemet fungerer i praksis. Dette er minst like viktig som selve bruken av det nye utstyret, avslutter Kjos.

Etter hvert scenario noterer testdeltagerne hvordan de opplevde gjennomføringen og svarer på spørsmål som «Er det slik vi ønsker løsningen», «hadde du tilstrekkelig opplæring til å utføre scenarioet» og » er det samsvar mellom system og gjeldende prosedyre?»

Omfattende testregime

Testregimet i det nye nødnettet er svært omfattende, både når det gjelder de tekniske ytelsene til brukerutstyr, radionett og telefoniløsninger. Brukernes opplevelser er også en viktig faktor. Det eksisterende helseradionettet beholdes parallelt i testperioden. Gjennom testperioden vil prøvebrukerne ha full tilgang til det nye nødnettet i Follo og Østfold. Eventuelle feil meldes og følges opp fortløpende.

-I løpet av testperioden tilsier all erfaring at vi kan forvente å finne feil og mangler som må rettes opp før nettet tas i daglig bruk, sier prosjektleder Steinar Olsen. De første brukerne fra Sykehuset Østfold HF og Sarpsborg og Rakkestad legevakt skal etter planen ta i bruk nødnettet medio mars.

-Vi setter ikke i verk løsninger som setter liv og helse i fare, avslutter Olsen.

Les hele saken på Helsedirektoratet

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.