Hopp til hovedinnhold


Pårørende krever AMK-operatører suspendert

AMK-operatørene som tok i mot nødsamtalen i forbindelse med dødsfallet til Døndu Tulum (63) må suspenderes, mener familien til avdøde.

AMK-operatørene som tok i mot nødsamtalen i forbindelse med dødsfallet til Døndu Tulum (63) må suspenderes, mener familien til avdøde, skriver VG.

Alt om Tøyensaken

Det går frem av et brev familiens advokat har sendt akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). I brevet rettes det en anmodning om at de to operatørene, en mann og en kvinne, suspenderes.

- Grunnen til at vi ber om dette, er enkel. Disse AMK-operatørene har i utgangspunktet hatt skyld i at denne kvinnen døde. Ullevål kunne med hjemmel i lovverket suspendert disse umiddelbart, noe de etterlatte reagerer sterkt på at de ikke har benyttet seg av, sier familiens advokat, Shahzad Nazir, til VG Nett.

- Vi har ikke fått noen tilbakemelding fra Ullevål om at de innrømmer at de har gjort noen unnskyldning eller beklagelse for at dette skjedde, ikke en gang en kondolering. Det er klart man forventer at de skal få en akseptabel unnskyldning, og at både AMK og operatørene kan erkjenne dette og ta ansvar, sier Nazir.

- Hvorfor ikke avvente konklusjonen fra Helsetilsynet før man iverksetter suspensjon?

- Her har vi med en hendelse som ender med dødsfall å gjøre. Da er det helt naturlig å suspendere de ansatte. Særlig når det er så mye mistanke med i bildet, svarer advokaten.

Ved AMK-sentralen på Ullevål forholder man seg svært ordknapt til kritikken.

- Vi har i grunnen ingen kommentar til dette så lenge denne saken er til behandling hos Fylkeslegen, vår tilsynsmyndighet, sier Olav Røise, klinikkleder for Akuttklinikken, til VG Nett.

Les hele saken i VG