Hopp til hovedinnhold


Pasienter i respirator bør holdes våkne

Holdes pasienter i respirator våkne i stedet for i kunstig koma, kommer de raskere ut av respiratoren, blir kortere tid på intensivavdelingen og raskere utskrevet fra sykehuset viser en ny studie.

Holdes pasienter i respirator våkne i stedet for i kunstig koma, kommer de raskere ut av respiratoren, blir kortere tid på intensivavdelingen og raskere utskrevet fra sykehuset, skriver danske Dagens Medicin.

Dette viser en studie som nå er publisert i The Lancet.

The Lancet, online: A protocol of no sedation for critically ill patients receiving mechanical ventilation: a randomised trial

The Lancet, online: Less sedation in intensive care: the pendulum swings back

Dette er konklusjonen til legene fra anestesi-intensivavdelignen på  Odense Universitetssykehus hvor de sammenligner gjeldende standardbehandling av respiratorpasienter med kunstig koma og smertebehandling for en gruppe pasienter, og en gruppe som bare fikk smertebehandling.

AV 428 kritisk syke pasienter, ble 140 utvalgt til å delta i forsøket. 27 pasienter ble senere ekskluderet fordi de enten døde eller kom ut av respiratoren i løpet av de første 48 timene.

De våkne pasientene fikk fire dager færre i respirator sammenlignet med dem som ble lagt i kunstig koma. De våkne pasientene fikk også i gjennomsnitt ti dager færre på intensivavdelingen, og innleggelsestiden ble forkortet med 24 dager totalt.

- Resultatene av vår undersøkelse viser at kritisk syke pasienter med respiratorbehandling har markant færre dager i respirator, blir raskere utskrevet fra intensivavdelingen og sykehuset hvis de kun får smertebehandling og ikke kunstig koma, sier lege og førsteforfatter i studien Thomas Strøm.

Undersøkelsen skal nå utvides til flere intensivavdelinger i Danmark.

- Det må dog tilføyes at visse pasientgrupper fremdeles trenger kunstig koma; eksempelvis pasienter med kranietraume eller pasienter som nedkjøles etter en hjertestans, sier lege Thomas Strøm i en pressemelding fra Syddansk Universitet.

I en tilhørende kommentar i Lancet kaller dr. Laurent Brochard fra Assistance Publique-Hôpitaux de Paris resultatene for "imponerende og lovende", men han påpeker samtidig at de våkne pasientene oftere får delirium, og at de derfor kan ha behov for ytterligere medisinering, og at de krever mer oppmerksomhet fra personalet, fordi de har behov for å bli beroliget.

Les hele saken i Dagens Medicin