Hopp til hovedinnhold


First respond eller brudd på forskriften?

Ambulansepersonell føler seg truet av ledelsen til å rykke ut med ambulanse alene i Vestfold og Telemark når man ikke får tak i vikarer ved akutt sykdom.

Ambulansepersonell føler seg truet av ledelsen til å rykke ut med ambulanse alene i Vestfold og Telemark, skriver NRK.

- Jeg trodde man skulle få mer til pasientbehandling og mindre til administrasjon med helsereformen, sier Vidar Paulsen til NRK. - Men det er knallhardt på at man skal holde seg innenfor budsjettrammene, koste hva det koste vil.

Stadig oftere blir ikke ambulansepersonell erstattet ved akutt sykdom, noe som fører til at ambulansesjåfører må rykke ut alene.

- Å rykke ut alene er uansvarlig og setter liv og helse i fare, sier ambulansearbeidere i Telemark og Vestfold.

Brudd på forskriften

Vestfold og Telemark har felles ambulansetjenester. 29 ambulanser dekker distriktet. De siste seks månedene har det skjedd en utvikling: stadig oftere blir folk ikke erstattet ved sykdom, og sjåfører må bryte forskriftene.

- Ambulansepersonell blir truet til å kjøre alene på oppdrag, sier tillitsvalgt for ambulansesjåførene i Vestfold, Roger Solheim.

Forskriftene sier at ambulanser skal bemannes av minst to personer. Derfor har tillitsvalgte i begge fylkene sendt bekymringsbrev til Helsetilsynet.

Fire ganger på halvår

Det siste halve året har forskriftene blitt brutt fire ganger, viser den offisielle statistikken. Telemarks største by var uten et fullverdig ambulansetilbud 12. desember i fjor.

- I ni timer var Skien uten en fullverdig ambulanse fra midnatt til ni om morgenen, forteller Paulsen.

Denne natten døde en pasient som følge av hjertestans.

Ambulansesjåføren mener utrykningstiden var nær tre ganger normalen på grunn av dårlig bemanning.

- Utrykningstiden blir forlenget fra det som normalt er fem til åtte minutter, til femten minutter. Det skulle ikke ha skjedd, vi skulle ha vært to på jobb.

- Tar tid å få inn vikarer

- Ved akutt sykdom trenger vi tid til å få nytt personell inn. Det kan ta noen timer før det er på plass, sier klinikkleder for prehospitale tjenester i Vestfold og Telemark, Jørgen Einekjær.

12. desember tok det ni timer før en vikar var på plass. Ledelsen mener det er feil at dette hadde betydning for utrykningstiden til ambulansen.

- Vår vurdering er at dette ikke hadde noe med ambulansesituasjonen å gjøre.

Fylkeslegen i Telemark sier de ikke var varslet om dødsfallet denne natten. Basert på de nye opplysningene fra NRK vil de vurdere tilsynssak mot Sykehuset Telemark.

Les hele saken og se videoklipp på NRK: - Trues til å kjøre alene