Hopp til hovedinnhold


Politiet lei psykiatrioppdrag

Bergen og nå også Stavanger har egen psykiatrisk ambulanse. I fjor hadde politiet 6.500 psykiatrioppdrag ellers i landet.

Bergen og nå også Stavanger har egen psykiatrisk ambulanse. I fjor hadde politiet 6.500 psykiatrioppdrag ellers i landet.

NRK er med politipatruljen Sierra 05 ut på en ny vakt i Trondheim. Sjansen er stor for at de neste timene vil bringe med seg ett oppdrag innen psykiatrien. Ganske riktig: Det tar kun minutter før operasjonslederens stemme bryter gjennom politiradioen:

– De ringer fra hjemmesykepleien. En dame er krakilsk. Hun kaster ting rundt seg. De har bestilt legevakt, men ønsker at politiet er til stede, lyder høytalerstemmen fra operasjonsleder.

– Vi tar den, svarer Sierra 05.

Ikke politioppgave

Politiet i landets største fylker hadde over 6.500 slike psykiatrioppdrag i fjor. Tallet er det høyeste på flere år og ressursbruken går ut over andre typer oppdrag.

– Vi bruker veldig mye tid på slike oppdrag, sier Roar Selvnes, som er innsatsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Situasjonen er ikke noe bedre i Tromsø.

– Vi har en indikasjon på at mange psykisk syke ikke får den hjelpa de behøver. Vi registrerer jo at vi bringer folk til lege. De blir tvangsinnlagt eller frivillig innlagt på psykiatrisk avdeling. Så ser vi at ganske mange av dem er raskt ute igjen, sier Kurt Pettersen, politistasjonssjef i Tromsø.

– Det som ofte skjer er at vi må ta store deler av oppdraget. Det mener jeg ikke er en politioppgave. Psykiatrien og legetjenesten burde hatt ressurser til å håndtere det sjøl, sier seksjonssjef Tryggve Duun i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politifolkene i Trondheim ønsker seg en egen psykiatriambulanse. Slik de har hatt i Bergen de siste fem åra.

Trent for psykiatriske akuttoppdrag

Ambulansen i Bergen ser ut som en helt vanlig sykebil. Men inni er det personale som er trent for å ta seg av mentalt syke mennesker.

– Vi tror jo at vi har mer helsefaglig erfaring til å gå inn i disse situasjonene, sier Jarle Johannessen, som er teamleder for den psykiatriske ambulansen. – Det er derfor politiet helst ser at vi tar disse oppdragene.

– Det er helt klart at denne ordningen har avhjulpet politiet. Vi kan nå bruke ressursene på andre ting, sier politistasjonssjef Rune Solbakken ved Bergen politistasjon.

Denne ambulansen sparer bergenspolitiet for seks uttrykninger hver dag.

Både politiet og Helse Bergen mener ambulanseordningen sparer ressurser. Men det kan likevel hende at det er pasientene som får den største gevinsten.

Les hele saken på NRK