Hopp til hovedinnhold


Arbeidstilsynet hardt ut mot Helse Finnmark

Arbeidstilsynet krever at Helse Finnmark må lette arbeidssituasjonen og overtidsbruken til ambulansepersonell i Øst-Finnmark.

Arbeidstilsynet krever at Helse Finnmark må lette arbeidssituasjonen og overtidsbruken til ambulansepersonell i Øst-Finnmark.

Bakgrunn: Ambulansepersonell sovner bak rattet

Ledelsen: Det jobbes kun lovlig overtid

Ansatte: – Ble verre etter at Helse Finnmark overtok

Ambulansepersonell i Øst-Finnmark har fortalt om så slitsomme arbeidsdager at de kunne glemme turer de hadde kjørt.

De har også fortalt om mye overtid, men arbeidsgiver Helse Finnmark har nektet for at de jobber for mye overtid, og har vist til ulike oppfatninger om forskjellige typer overtid.

Nå har arbeidstilsynet hatt tilsyn hos ambulansearbeiderne i Vardø og Vadsø, og er bekymret.

– De jobber veldig lenge, de har store belastninger på grunn av arbeidstid og det er faktisk slik at noen har fortalt at de har sovnet mens de har kjørt bil. Det er veldig alvorlig, sier Hallgerd Sjøvoll, tilsynsleder i Arbeidstilsynet til NRK.

Tung turnus

De ansatte i ambulansetjenesten har fortalt om en tung turnus, mye overtid og et arbeidspress som går på bekostning av sikkerheten.

Nå krever arbeidstilsynet at Helse Finnmark rydder opp.

– Vi synes det er så alvorlig at vi gir dem pålegg om å rette opp i dette, sier Sjøvoll.

Tilsynet krever i en fersk rapport at Helse Finnmark forsikrer seg om at de ansatte får nok hvile, og at de gjør arbeidsbelastningen mindre om dette er nødvendig.

Ansettelsesstopp

I disse dager går Helse Finnmark gjennom rapporten.

– Vi vil gi en tilbakemelding på alle punktene, og vise at vi gjør de endringene som må til, sier informasjonssjef i Helse Finnmark, Thor Heimdahl til NRK.

De vil ikke ansette flere folk i ambulansetjenesten nå, men Heimdahl sier at de skal gå gjennom rutinene sine.

– Vi må påse at vi følger de regler og rutiner som skal følges, og hvis de ikke er gode nok må vi se på å forbedre rutinene. Nå legger vi om turnusordningene både i Vadsø og i Vardø, og gjennom en samhandling der skal de kunne avlaste hverandre en del. Men vi skal ikke ha personell som føler at de sovner bak rattet, og da må vi gjøre noen grep.

Les mer om saken på NRK: Arbeidstilsynet refser Helse Finnmark