Hopp til hovedinnhold


- Må bygge en større legevakt

Den nye legevakta i Skien blir altfor liten. Det mener sjefene ved legevaktene i Fredrikstad og Sandnes som har omtrent det samme befolkningsantallet å ivareta som den nye legevakta for Skien, Porsgrunn, Nome og Siljan.

Den nye legevakta i Skien blir altfor liten. Det mener sjefene ved legevaktene i Fredrikstad og Sandnes som har omtrent det samme befolkningsantallet å ivareta som den nye legevakta for Skien, Porsgrunn, Nome og Siljan, skriver Telemarksavisa.

Det er lagt opp til et totalt areal på rundt 300 kvadratmeter ved den nye legevakta i Skien. Sammenlignet med dagens legevakt i Skien betyr det en utvidelse på om lag 30 kvadratmeter.

Dagens legevakt ved Sykehuset Telemark i Skien server befolkningen i Skien, Siljan og Nome. Sistnevnte kommune kom med i denne legevaktordningen 1. desember i fjor.

Etter planen skal den nye legevakta i Skien åpne dørene 1. juni i år. Da skal legevakta også være et tilbud til de som bor i Porsgrunn. Den nye legevakta vil da skulle serve rundt 95 000 mennesker.

- ALT FOR LITE

Ved legevakta i Fredrikstad har daglig leder Arnhild Sørheim Hoff et areal på rundt 600 kvadrat til disposisjon. Legevakta i Fredrikstad er også et tilbud til lokalbefolkningen på Hvaler, hvilket betyr at Sørheim Hoff og hennes stab på dagtid skal serve rundt 73 000 personer og om lag 100 000 mennesker på kvelder og netter.

- Å, gud, det er jo alt for lite. Det høre helt høl i hue ut, er Arnhild Sørheim Hoffs spontane reaksjon når TA forteller henne hvor stor den nye legevakta i Skien vil bli.

DOBBELT SÅ STOR

Til tross for at legevakta i Fredrikstad arealmessig er omkring dobbelt så stor som den nye legevakta i Skien, mener Sørheim Hoff at hun og hennes stab har for dårlig plass.

- Romløsningene vi har er ikke gode. Kontrakten for lokalene vi har på sykehuset går snart ut og kommunen har nå startet en anbudskonkurranse for nye lokaler. Det pågår to parallelle anbudskonkurranser, én for midlertidige legevaktlokaler og én for et nytt helsehus. På sikt skal legevakta inn i dette helsehuset, men frem til dette står ferdig skal vi disponere midlertidige lokaler, forklarer Arnhild Sørheim Hoff.

FORSTÅR KRITIKKEN

Den nye legevakta i Fredrikstad vil være på rundt 800 kvadratmeter.

- I tillegg til ordinære behandlingsrom, venterom og kontorer får vi også lokaler til et overgrepsmottak og et rom hvor pasienter kan ligge mens de venter på å bli hentet av ambulanse, sier Sørheim Hoff.

Hun skjønner at leger i Grenland reagerer på at den nye legevakta i Skien kun blir på rundt 300 kvadratmeter og får et venterom som er mindre enn venterommet ved dagens legevakt.

- HØRES KUMMERLIG UT

- Det høres kummerlig ut. Jeg mener de minst bør ha en legevakt på 600 kvadratmeter. De bør også ha to innganger og to venterom. Hvis det bryter ut en pandemi er det veldig hensiktsmessig å ha det på denne måten, sier Arnhild Sørheim Hoff.

Legevaktsjef Gudrun Riska Thorsen ved legevakta i Sandnes setter også et stort spørsmålstegn ved størrelsen på den nye legevakta i Skien.

- Det høres veldig lite ut. Med det befolkningsantallet du refererer vil jeg nok si at kravene til arealer bør være på mer enn 300 kvadratmeter, sier Riska Thorsen.

TRENGER MER PLASS

Legevakta i Sandnes skal ivareta behovet til rundt 75 000 mennesker på dagtid og rundt 110 000 mennesker på kvelder og netter.

- Vi har lokaler på rundt 800 kvadratmeter, men rundt halvparten benyttes til ventilasjonsanlegg og annet teknisk utstyr. Til kontorer, venterom og behandlingsrom disponerer vi rundt 400 kvadratmeter og det er i minste laget. Vi planlegger nå å bygge en ny legevakt og da ser vi at vi har behov for minst tre nye spesialrom og minst fire vanlige kontorer sammenlignet med det vi disponerer i dag, sier Gudrun Riska Thorsen.

Les hele saken i Telemarksavisa