Hopp til hovedinnhold


Nordmenn har aldri vært friskere

I dag kom Helsedirektoratet med den årlige Nøkkeltallsrapporten. – Tross god helse, vil helsetjenesten ha behov for sterk økonomisk vekst og et stort antall nye ansatte de neste fire tiårene, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

I dag kom Helsedirektoratet med den årlige Nøkkeltallsrapporten. – Tross god helse, vil helsetjenesten ha behov for sterk økonomisk vekst og et stort antall nye ansatte de neste fire tiårene, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Les hele saken på Helsedirektoratets nettside

Her er lenke til Nøkkeltallsrapporten 2009 (pdf)

Levealderen øker, spedbarnsdødeligheten går ned. Nordmenn vurderer sin egen helse som god.

– Samtidig vil en kraftig vekst i antall gamle og forbedret medisinsk teknologi medføre at vi vil ha behov for et stort antall nye ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Presset på norsk økonomi vil bli betydelig.

Men vi er for stillesittende

Etter å ha nevnt nordmenns positive evne til å slutte å røyke, advarte Larsen mot at nordmenn er for stillesittende.

– Når 10. klassinger bruker 44 timer per uke på fritiden til å sitte stille foran PC eller TV, vil de og samfunnet få et fremtidig helseproblem.

Alle og særlig den yngre generasjon bør bli mer fysisk aktive. Vi ser tendenser til overvekt og fedme blant barn og unge i Norge.

Hvis vi ikke klarer å stoppe den negative utviklingen med overvekt og fedme i befolkningen får vi et stort fremtidig helseproblem. Den utviklingen må vi stanse! sa helsedirektøren. Han pekte på en skremmende fedmeutvikling i USA og mente at vi i Norge vanligvis følger utviklingen i USA - noen år etter.

Stor utfordring med eldrebølgen

Helse-Norge står overfor store utfordringer i de kommende tiårene. Helsebudsjettene vil komme under press for å gi behandling og omsorg til et økende antall eldre. Det vil fortsatt være ønskelig å ta i bruk ny og kostbar teknologi som gjør folk friskere og forlenger liv.

– Denne utfordringen begynner nå og vil tilta mot 2050, sa Larsen. Helsetjenesten sysselsetter nå om lag 11 prosent av alle årsverk i Norge.

– Behovet for personell i helse- og omsorgssektoren vil vokse sterkt framover og trolig mer enn vi kan løse ved å stimulere ungdom til å arbeide i sektoren, sa han.

Videre har Norge, fram til nå, hatt en formidabel vekst i helsetjenestene, både hva gjelder økonomi og personell, tjenester, teknologi og kvalitet. Dette har skjedd i en periode hvor det har vært en relativt stabil befolkningsutvikling, og samtidig vært en sterk økonomisk vekst.

– De kommende årene vil vi komme til å oppleve et dobbelt press, både på arbeidskraften og økonomien, sa helsedirektøren.

Les hele saken på Helsedirektoratets nettside