Hopp til hovedinnhold


Bjørns hjertestarter slo seg inn 67 ganger på to timer

– Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, sier Bjørn Eirik Johnsen som saksøker fabrikanten av hjertestarteren.

– Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, sier Bjørn Eirik Johnsen som saksøker fabrikanten av hjertestarteren til TV2.

Bjørn Eirik Johnsen fra Tromsø har fått implantert en innvendig hjertestarter etter at hjertet stoppet i 2004.

For ett år siden slo starteren inn 67 ganger i voldsomme støt, uten at hjertet hadde stoppet. Det var brudd på ledningene som går mellom hjertestarteren og hjertet.

Ledningen heter Sprint fidelis nummer 6949, og ble trukket fra markedet på grunn av økt risiko for feil i oktober 2007, 15 måneder før Johnsen hadde sin skrekkopplevelse.

Fremdeles går cirka 450 nordmenn med denne ledningstypen implantert.

Ubeskrivelig  vondt

4. januar i fjor var Bjørn Eirik Johnsen og kona Anne Marie Weien på hyttetur i Balsfjord i Troms. Om morgenen, i det Johnsen skal stå opp, slår plutselig hjertestarteren inn.

– Det var fryktelig vondt. Akkurat som en hest sparket meg i brystet, i tillegg til at lynet slo ned i meg. Jeg så lysglimt og følte jeg fløt i rommet. Det kan knapt beskrives, forteller Bjørn Eirik Johnsen til TV 2 Nyhetene.

En innvendig hjertestarter skal slå inn hvis hjertet stopper, og avgir 2000 volt rett i brystet. Det er samme type støt man hadde fått hvis man forsøkte å stikke en strikkepinne i stikkontakten. Og den samme voltstyrken som man får ved utvendig hjertestarter.

Johnsen kom seg opp av sengen og fikk kledt på seg.

– Mens jeg kler på meg, så får jeg fem seks nye slag. Jeg visste at det var den som slo inn, men jeg visste ikke hvorfor. Jeg var jo i live og på beina. Jeg tenkte ikke på at det kunne være noe feil. Dette var jo en sak som skulle redde meg, forteller Johnsen.

Skrekkslagen kone

Med sterke smerter kom han seg ned trappen, mens kona ringte alarmsentralen.

– Jeg fikk snakket med AMK og fortalte at hjertestarteren slo inn, og at de måtte sende ambulanse eller helikopter. Mens jeg pratet, kom et nytt støt og da fór mobiltelefonen rett i veggen, og jeg i gulvet, forteller han.

Kona Anne Marie Weien var skrekkslagent vitne til ektemannens støt.

– Jeg var så redd. Jeg sto utenfor hytta og så inn gjennom verandadøren. Jeg turde ikke engang å være inne hos ham. Og jeg visste ikke om han levde eller var død. Han var helt hvit og leppene hadde tørket inn. Jeg så hvor redd han var, og hvor vondt det var, sier hun til TV 2.

Flere dødsfall på grunn av feil

Johnsen ble kjørt i luftambulanse til Tromsø. Der avleste legene hjertestarteren som viste at det hadde kommet 67 støt på knappe to timer.

– Legen som møtte meg visste umiddelbart at det hadde vært en kortslutning, og at det hadde vært problemer med denne ledningen, sier Johnsen.

Medtronic er et amerikansk selskap, med 38.000 ansatte, som er verdensledende på medisinsk utstyr. De har produsert ledningene som de i oktober 2007 frivillig trakk tilbake fra markedet.

Det viste seg at det var en feilprosent på rundt tre, og en økt sjanse for brudd på ledningen. 268.000 mennesker verden rundt hadde fått ledningene implantert.

Det er rapportert 13 dødsfall som muligens kan ha tilknytning til feilen. Fire har skjedd når man har forsøkt å skifte ledningen.

Minst 30 nordmenn har så langt fått skiftet ut ledningen, etter å ha opplevd tilsvarende som Bjørn Eirik Johnsen. Det vil si at minst 450 nordmenn har ledningene implantert.

Medtronic advarer mot å skifte ut ledningene, utenom i helt spesielle tilfeller.

– Jeg reagerer på at jeg ikke har fått informasjon om at det var en feil med ledningen, og at produsenten og sykehuset har visst om dette, sier Johnsen som fikk hjertestarteren implantert 24. mai 2005.

Kan være farlig

Hjertespesialist Eivind S. Platou ved Ullevål sykehus skiftet ut den defekte ledningen til Johnsen.

– I prinsippet kan dette være farlig. Urettferdige støt er en risiko, men det største problemet er at det er en forferdelig opplevelse, sier Platou til TV 2.

30 norske pasienter har altså så langt fått skiftet ut ledningen. Resten har, etter Medtronics anbefalinger, fått omprogrammert hjertestarteren, slik at den ikke så lett skal slå ut, samt at en innebygd alarm vil varsle i god tid i forkant.

Alle nordmenn som har ledningene implantert skal ha fått omprogrammert starteren, men det er uvisst om flere, på linje med Johnsen, ikke har fått fullstendig informasjon om at ledningene er kalt tilbake.

– Det jeg har fått tilbakemelding på, er at alle har fått omprogrammert sin hjertestarter. Alle skulle samtidig ha fått informasjon om at det kanskje er en svakhet ved elektroden. Hvor grundig man har fortalt om risikoen er vanskelig å vurdere. Det er en avveining om hvor mye man skal skremme pasientene også. Det er sannsynlig to, tre prosent sjanse for at dette kan skje, sier Platou.

Går til retten

Bjørn Eirik Johnsen saksøker nå Medtronic fordi han sliter med psykiske ettervirkninger.

I USA står 2000 saksøkere i kø, men søksmålene er foreløpig avvist fordi en høyesterettsavgjørelse forhindrer slike søksmål mot medisinsk utstyr, så lenge amerikanske kontrollmyndigheter har godkjent dem.

Imidlertid arbeides det nå med et lovforslag i USA hvor man likevel åpner for slike søksmål.

– Saken er temmelig unik. Den ekstreme opplevelsen, sammenholdt med skadevirkningene denne opplevelsen har hatt for ham, legger grunnlaget for søksmålet, sier advokat Edmund Asbøll til TV 2.

I 2007 informerte Medtronic norske helsemyndigheter, sykehus og leger om tilbakekallelsen.

Medtronic vil ikke svare på TV 2s spørsmål om saken og har sendt en uttalelse på mail.

Uttalsen kan du lese her.

Les hele saken på TV2