Hopp til hovedinnhold


Sen behandling av hjerneslag

– Det er ille at noen kan sitte å vente så lenge som jeg har lest om. Vi har sett flere eksempler på det, men heldigvis blir de færre og sjeldnere. Som regel skyldes det misforståelser, der symptomene ikke er forstått eller oppfattet.

– Det er ille at noen kan sitte å vente så lenge som jeg har lest om. Vi har sett flere eksempler på det, men heldigvis blir de færre og sjeldnere. Som regel skyldes det misforståelser, der symptomene ikke er forstått eller oppfattet, sier seksjonsoverlege Siv Bohne Krogseth til Sandefjords Blad.

Går det slik seksjonsoverlege Siv Bohne Krogseth jobber hardt for, vil færre få varige mén som følge av sen behandling av hjerneslag.

Skyldes ofte misforståelser

– Det er ille at noen kan sitte å vente så lenge som jeg har lest om. Vi har sett flere eksempler på det, men heldigvis blir de færre og sjeldnere, sier Krogseth.
Hun forklarer at det som regel skyldes misforståelser, der symptomene ikke er forstått eller oppfattet.

Krogseth har som seksjonsoverlege ved Slagenheten ved Sykehuset i Vestfold (SiV) gjort at helse- og ambulansepersonell i løpet av de siste årene har fått oppdatert informasjon om akuttbehandling av slag.

Risiko må kartlegges

– Selv om symptomene går tilbake skal pasientene likevel til sykehus. Da oppfordres pasienten til å dra til legevakta samme dag for innleggelse på sykehus og undersøkelse for å kartlegge risiko for hjerneslag, sier hun.

Overlegen forklarer at fem prosent får slag innen 48 timer etter symptomer, og at 10 – 15 prosent får slag innen nitti dager etter forvarslene.

Informasjon kommer

Krogseth har registrert at det finnes mye skriftlig informasjonsmateriell om mange sykdommer, men sparsomt om hjerneslag. Det blir det en forandring på, blant annet i form av nye informasjonsplakater.

Hun tilbyr nå internundervisning til alle legevaktene i fylket, slik hun tidligere har gjennomført ved ulike SiV-avdelinger.

Les hele saken i Sandefjords Blad