Hopp til hovedinnhold


Fylkeslegen oppretter tilsynssak i Tøyensaken

Fylkeslegen i Oslo har besluttet å opprette tilsynssak mot AMK-sentralen på Ullevål universitetssykehus etter dødsfallet på Tøyen i Oslo søndag. Ved Ullevål ønsker de gjennomgangen velkommen.

Fylkeslegen i Oslo har besluttet å opprette tilsynssak mot AMK-sentralen på Ullevål universitetssykehus etter dødsfallet på Tøyen i Oslo søndag. Ved Ullevål ønsker de gjennomgangen velkommen.

Bakgrunn: Varsler full AMK-gjennomgang etter ambulansebråk

Døndu Tulum (63) døde av hjertestans, mens de pårørende ble lagt i jern av politiet utenfor, da AMK hadde vurdert at det trengtes bistand av politiet på oppdraget, etter det operatørene oppfattet som en rekke aggressive telefoner fra de pårørende.

–Vi har informert ledelsen ved sykehuset om at vi vil opprette en tilsynssak etter hendelsen, sier Petter Schou, fylkeslege i Oslo til Aftenposten.

Les også leder i Aftenposten: Varsomhet på sin plass

Pressemelding fra sykehuset: Ambulanseutrykningen på Tøyen

– Bakgrunnen er det som fremkommer i kommunikasjonen mellom AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og pårørende, fortsetter Schou.

– Vi er nødt til å vite mer om hva som er skjedd. Gjennom logger og forklaringer må vi vite om det var forsinkelser i utsendelse av ambulanse og hvilke trusselvurderinger som ble gjort i forbindelse med at politiet ble tilkalt. Vi ønsker også å vite at helsepersonell vurderte dette på en tilfredsstillende måte, sier fylkeslegen til Aftenposten.no

Loggen i Tøyensaken

Pressemelding fra sykehuset: AMK og praksis rundt lydlogg

–Det er viktig at alle føler seg trygge på at de får ambulanse når de skal ha det, uavhengig av bakgrunn. Her var det mange fortvilte samtaler, og vi må vite hva som ble gjort på hvilke tidspunkt og hvilke trusselvurderinger som ble gjort, sier fylkeslegen.

Ikke mottatt klage fra pårørende

Når det nå opprettes sak, betyr det at fylkeslegen blant annet vil innhente opplysninger fra de ulike partene og gjennomgå all tilgjengelig informasjon og kommunikasjon i saken.

–Det betyr ikke at vi vet om det er skjedd noe galt eller ikke skjedd noe galt i denne saken, understreker Schou. Han sier de ikke har mottatt noen klage fra de pårørende.

Noe å lære av

Ved Ullevål universitetssykehus ønsker de gjennomgangen velkommen.

–Dette er helt i tråd med det vi ønsker. Det er viktig å få en slik gjennomgang. Vi har aldri ønske om å dekke over noe som helst. Hvis det skjer feil, så er vi opptatt av å endre på det vi skal når vi har noe vi kan klandres for. Vi har også begynt på vår egen gjennomgang av saken, og vi vet at det er noe å lære av denne saken, sier Olav Røise, klinikkleder ved akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Les hele saken i Aftenposten

Les også: – AMK har problemer med minoriteter

Anmelder politi og AMK