Hopp til hovedinnhold


EKG i cyberspace

Ved hjelp av en hjemmemonitor slipper pasienter med hjertestartere og pacemakere å komme til kontroll på Haukeland. Den kan de ta hjemme i sin egen stue.

Ved hjelp av en hjemmemonitor slipper pasienter med hjertestartere og pacemakere å komme til kontroll på Haukeland. Den kan de ta hjemme i sin egen stue, skriver Helse Bergen.

- Den fungerer egentlig som en liten mobiltelefon, sier Steinar Søvik (25). Han sitter i sofaen hjemme i sin egen stue på Minde. På høyre side av brystkassen ligger en grå liten boks. Steinar trykker på en knapp og kobler opp.

Ti minutter senere kan overlege Gaute Vollan sette seg foran datamaskinen på kontoret og analysere Steinars hjerterytme på en nettside.

- Dette er et stort fremskritt innen hjertemedisin, sier professor Svein Færestrand ved Hjerteavdelingen. Han er leder for pacemaker-, ICD (hjertestarter)- og hjertesviktbehandlingen ved sykehuset og leder for pilotstudien som startet ifjor.

Haukeland først ut
Og mye har skjedd på vel ett år. Så mange som 191 pasienter med hjertestartere benytter seg nå av det internettbaserte systemet CareLink. Haukeland universitetssykehus var det første sykehuset i landet som tok CareLink i bruk, siden har flere kommet etter.

Men tilbake til hjertepasienten vår Steinar. For ett år siden, midt på natten, "døde" plutselig Steinar på grunn av det som viste seg å være en syk hjertemuskel. Rask livreddende førstehjelp av kjæresten og innsatsen fra besluttsomme ambulansearbeidere reddet 25-åringen.

Som "plutselig død overlever" ble Steinar kjølt ned og lagt i koma for å redusere risikoen for hjerneskade. Steinar kom fra det uten skader og fikk operert inn hjertestarter (ICD). Han er nå i fullt arbeid.

Sjekker teknikk og hjerterytme
- Det er veldig enkelt, forklarer Steinar mens han tar frem en liten monitorboks som han kan ta med seg overalt.

Inne i boksen ligger en flat antenne som han legger over hjertestarteren utenpå klærne. Så leser boksen dataene, og overfører de til en server i London. Via en internettside, kan overlege Gaute Vollan logge seg inn og lese av dataene fra Steinars hjertestarter.


Vollan kan kontrollere hjertestarterens tekniske funksjoner. For eksempel om batterispenningen er høy nok og at ledningene er i orden. Men det viktigste er å sjekke om Steinar har hatt hjerterytmeforstyrrelser med urytmiske hjerteslag, og om dette har vært så alvorlig at hjertestarteren har måttet gi et elektrisk støt til hjertet hans.

- Dersom alt er ok, sender jeg en tekstmelding til Steinar der han får vite at alt står bra til. Men dersom det er noe galt, ringer jeg han og ber han komme inn til kontroll, forteller Vollan.

Tidsbesparerde for pasienter

Fakta: CareLink
CareLink kan tilbys alle pasienter med pacemaker og hjertestarter av merket Medtronic, men de som har de eldste typene kan ikke benytte seg av dette systemet.

CareLink er et internettbasert system for å hjelpe pasienter og leger til å overvåke kroniske hjertelidelser hvor hjertestartere (ICD) er implantert hos en pasient 
Systemet gjør behandlende lege i stand til å motta og analysere pasientens data om hjertetilstanden via internett.

Systemet kan forhåndsprogrammeres slik at dataene fra pasienten kan sendes automatisk på angitt klokkeslett og dato og hvis pasienten har hatt rytmeforstyrrelser.

CareLink er svært tidsbesparende for pasienter som har lang vei til sykehuset. De kan ta kontrollen selv hjemme, og slipper å reise til Haukeland så ofte som før.

- Tenk deg for en revolusjon dette er for en 75 år gammel pasient fra for eksempel Øvre-Årdal. Tidligere har denne konkrete pasienten brukt en hel dag for å komme hit i drosje og bli kontrollert. Nå kan pasienten bare koble seg opp hjemmefra og sende hjerterytmen til oss via internett, sier Volland.

Undersøkelser med CareLink fra Finland viser at pasientene sparer betydelig reisetid, sykehuset bruke mindre penger på pasienttransport, men også legene sparer tid i sin hverdag med dette systemet. 

– Når jeg har ledig tid, ser jeg på de overførte rutineavlesningene fra ICD pasientene. Jeg bruker da gjerne et kvarter mot at pasienten kommer hit hvor jeg ville ha brukt fra en halvtime til en time på same kontrollen, sier Vollan. 


Ekstra trygghet
Men føles dette trygt? At en sitter hjemme og sender hjertesignaler via en server i London?

- Hjemmemonitoren gir både min kjæreste og meg ekstra trygghet. Dersom jeg merker noe uvanlig eller føler ubehag, kan jeg når som helst ta en kontroll og sende via internett, sier Steinar.

Færestrand påpeker at pasienten likevel ikke mister alle sine kontroller. En gang i året må de inn for en sjekk av ICD og samtale med lege.

Sender EKG
CareLink kan også programmeres til å sende nødvendig informasjon når pasienten ligger og sover.  Dette skjer automatisk og trådløst fra de nyeste hjertestartermodellene. 
Dersom pasienten har et anfall med hjerterytmeforstyrrelse, vil hjertestarteren automatisk sende informasjon til sykehuset inkludert et EKG som viser rytmeforstyrrelsen og nøyaktig tidspunkt for denne, sier Færestrand.

Forhindre innleggelse
Han forteller at CareLink også kan brukes til å varsle om hjertesviktpasienter får for mye væske i kroppen.  Væske i lungene gjør pasientene tungpustet. Dersom dette skjer, vil alarmen i ICD'en gå og data bli overført til Haukeland. Legen kan ta kontakt med pasienten for å høre hvordan det går.  Ofte kan væskemengden i lungene auke før pasienten blir tungpustet.

- Da kan vi ringe pasienten og be han øke dosen med vanndrivende medisin. Uten alarmen ville en ikke fått varsel om forverring av hjertesvikten som kan føre til at pasienten må innlegges.

CareLink kan altså diagnostisere forverring av hjertsvikt og spare pasienten for både legebesøk og  sykehusinnleggelse.

– Dette er fantastisk utnyttelse av avansert informasjonsteknologi, sier Færestrand.

Les hele saken på Helse Bergens nettside: Hjerterytme i cyperspace