Autorisasjon «light»?


Må man gå til ytterligheter for å klare forskriftskravene i sommer, eller bevege seg på kanten av loven? (Bokn i Rogaland. Kilde: Wiki Commons.)

Må man gå til ytterligheter for å klare forskriftskravene i sommer, eller bevege seg på kanten av loven? (Bokn i Rogaland. Kilde: Wiki Commons.)


Den 1. april neste år lukkes vinduet for dispensasjon fra kompetansekravene i akuttforskriften. Det er ingen spøk! Helse Nord har vært ærlig nok til å flagge at det vil bli problemer med å oppfylle kravet i sommerferieavviklingen.

Forkortet artikkel fra Ambulanseforum nr. 6 2009

Lyst til å abonnere? Trykk her!

Som en konsekvens har Statens Helsetilsyn hatt et møte med Helse Nord hvor de fastholder at kompetansekravene i forskriften er minimumskrav og at det ikke vil bli gitt dispensasjon fra disse.

Samtidig har Helsetilsynet orientert om hvilke muligheter som foreligger for at helsepersonell med yrkeserfaring som ambulansepersonell kan få autorisasjon uten å avlegge fagbrev.

– At vi ikke kan bruke sykepleier- eller legestudenter som vikarer på ambulansen, uten at de har et kurs i redningsteknikk, er svært utfordrende for oss. I Helse Nord trenger vi anslagsvis 226 vikarer i ferien. Det er ikke enkelt å få kurset mange nok. I ferieavviklinga 2010 vet vi allerede nå at det ikke vil være nok vikarer og at det blir brudd på nasjonale krav, sa fagdirektør Jan Norum i november.

Les: Helse Nord vil mangle godkjente ambulansevikarer

Derfor hadde de et møte med helsetilsynet i slutten av november. Hva kom ut av dette møtet?

– Firer ikke på kravene
Ifølge Jamtli kom det ikke mer ut av møtet enn det som allerede har stått i media.

– Vi kommer ikke til å fire på kravene for det vi anser for absolutte minimumskrav, sier Bjørn Jamtli i Statens helsetilsyn.

Samtidig opplyste han altså på møtet at det likevel finnes flere veier til autorisasjon.

Mer om disse veiene, og hvorfor Helse Nord nå ser lysere på situasjonen, får du ved å lese artikkelen i Ambulanseforum.

Les også: – Ikke aktuelt å fire på kravene

3 Comments

  1. Forundret says:

    Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor de sykepleierne som har så lang erfaring i fra tjensten ikke da kan gå opp til fagprøven.

  2. Då ska vi hvel som hjelpepleier + Aut AmbulanseArbeider + flere års erfarenhet i ambulanse kunna søke autorisation light som SYKEPLEIER da ??
    Rett ska vare rett !!!!!

  3. Nei Tommy sykepleier er på høgskolenivå, ambulansefagbrev er på vidergåendenivå dvs sykepleier går ned 1 nivå. Dessuten er denne autorisasjonen som noen få har fått ikke noen lettvinn vei og gå, den er superlang og tungvinn:)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.