Hopp til hovedinnhold


Ambulansen svikter øyfolket

På flere av øyene langs nordlandskysten fungerer ikke ambulansetjenesten. Kristin Tvenning Hansen fra Meløy er en av de som er blitt rammet.

På flere av øyene langs nordlandskysten fungerer ikke ambulansetjenesten. Kristin Tvenning Hansen fra Meløy er en av de som er blitt rammet, skriver NRK Nordland.

– Jeg falt og fikk skulderen ut av ledd på en tyttebærtur. Da mannen min ringte etter hjelp det fritt for strøm på ambulansebilen. Heldigvis klarte jeg å komme meg til legebehandling på Ørnes uten ambulansehjelp, men jeg unner ingen å havne i en slik situasjon. Det sier Kristin Tvenning Hansen til NRK Nordland.

Hun er leder i Meløy grendeutvalg på Meløya, der det i dag bor 230 mennesker. På fergekaia står det parkert en ambulansebil som er ment å skal betjenes av helsepersonell som ankommer øya med båt. Men ved flere akutte oppdrag har ambulansebilen sviktet fordi den har vært fri for strøm.

Tilfeldigheter

– Hva som er årsaken til at bilen har vært uten strøm kan vi bare spekulere i, men at ei enkel ledning og en kontakt skal holde liv i bilen der den står overlatt til seg selv under de forskjelligste forhold er å overlate en livsviktig sak til tilfeldighetene. Dette er alt for dårlig, sier Kristin Tvenning Hansen.

Det er planer om å bygge garasje til ambulansbilen som står plassert på fergekaia på Meløya. Kristin Tvenning Hansen håper nå på fortgang i disse planene. Nordlandssykehuset er ikke fornøyd med at bilen har svikta flere ganger, og vil forbedre ordninga.

– Det beste er at bilen står under tak. Vi jobber med saken, sier klinikksjef Jonne Kalstad ved Nordlandssykehuset.

Også på andre øyer langs nordlandskysten er ambulanseordninga svært sårbar, viser en undersøkelse NRK Nordland har foretatt. Ordninga skal fungere ved det er plassert ut en ambulansebil som skal betjenes av helsepersonell som ankommer øyene med båt. Men forutsetningen for at ordninga skal fungere er at ambulansebilen til enhver tid er oppladet med strøm. Men det skjer ikke.

Les hele saken på NRK