Hopp til hovedinnhold


Ble sendt hjem, døde av hjerneslag

Helsetilsynet konkluderer med at legevakten i Trondheim har opptrådt uforsvarlig, og at AMK-sentralen ikke har håndtert saken optimalt. Språkproblemer da mannen var utenlandsk kan se ut til å være en årsak. Tilsynet sier at språkproblemer stadig oftere fører til mangelfull behandling.

Helsetilsynet konkluderer med at legevakten i Trondheim har opptrådt uforsvarlig, og at AMK-sentralen ikke har håndtert saken optimalt. Språkproblemer da mannen var utenlandsk kan se ut til å være en årsak. Tilsynet sier at språkproblemer stadig oftere fører til mangelfull behandling.

Les også: Språkproblemer fører til dårlig behandling

Mannen av utenlandsk opprinnelse kom til Legevakten med svimmelhet og kraftløse armer. Legen sendte ham hjem uten grundig undersøkelse. To dager senere døde 57-åringen, skriver Aftenposten.

AMK-sentralen sendte ambulanse første etter gjentatte henvendelser, da han ble dårligere og dårligere hjemme.

Familien klaget saken inn til Helsetilsynet i Sør-Trøndelag. Her blir det konkludert med at legevakten brøt helsepersonelloven § 4.

–Vi har konkludert med at Legevakten har handlet uforsvarlig ved å sende mannen hjem – i stedet for å henvise ham til slagenheten, sier Jan Vaage, fylkeslege i Sør-Trøndelag.

–AMK-sentralen ved St. Olavs Hospital har ikke handlet uforsvarlig, men har heller ikke håndtert saken optimalt, fastslår Vaage.

–Det kan av og til være vanskelig for operatørene å fange opp nøyaktig informasjon, sier Kirsten Mo Haga, seksjonsleder ved AMK-sentralen.

Sykepleier Randi Losen tar imot telefonsamtaler som kommer til nødnummeret:

–Noen ganger er det vanskelig å forstå hva som blir sagt. Enkelte snakker dårlig norsk, og er heller ikke så gode i engelsk.

Dårlig kommunikasjon

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag sier at det ikke var god kommunikasjon mellom partene. Tilsynet ser at språkproblemer stadig oftere fører til mangelfull behandling.

–Vi ser at det er et økende antall klager til Helsetilsynet fra personer som ikke har norsk som morsmål, sier fylkeslege Vaage.

11. juli følte mannen seg dårlig. Svimmel og med kraftløse armer dro han til Legevakten. Der ble han undersøkt av en lege som mistenkte at symptomene kunne skyldes drypp, et mulig forvarsel på blodpropp.

Mannen følte seg i bedre form da han ankom sykehuset, og legen konkluderte med at det ikke var behov for umiddelbar behandling. Han ble sendt hjem.

–Mannen burde fått blodfortynnende behandling eventuelt blitt innlagt, understreker Vaage.

Tidlig neste dag begynte mannen å skjelve. Han kunne ikke reise seg, og hadde problemer med å ordlegge seg. Hans 17 år gamle sønn ringte 113 gjentatte ganger. AMK-sentralen vurderte situasjonen til ikke å være kritisk, og ba familien kontakte Legevakten. De ble bedt om å ta drosje, men det var ikke mannen i stand til.

Ikke hjelp

Familien ble bekymret, og mannen ble stadig dårligere. Ved sønnens femte oppringing til nødnummeret ble det sendt ambulanse.

Mannen ble innlagt ved St. Olavs Hospital der han døde av hjerneslag på grunn av blodpropp 13. juli.

Helsetilsynet vil ikke konkludere med at dødsfallet kunne ha vært unngått, heller ikke hvis 57-åringen hadde fått hjelp med en gang. Tilsynet skriver likevel at rask og riktig behandling ved en slagenhet ved sykehus kan forebygge hjerneslag. Saken vil ikke bli oversendt Statens helsetilsyn for vurdering og eventuell reaksjon.

Les hele saken i Aftenposten