Værproblem for Sea King-helikoptrene

Kulde og høy luftfuktighet skaper problem for det ellers så robuste helikopteret, skriver TV2-nyhetene.

Siden 1973 har Sea King helikoptrene reddet liv her i landet. Nå skaper klimaendringene problemer for helikoptret og mannskapet.

– Det vi har merket de to til tre siste årene er at det er høyere luftfuktighet når der er kaldt. Det vil si at når vi flyr lavt over sjøen så kan vi ise, sier Jens Einar Borch som er systemansvarlig ved 330-skvadronen på Banak i Finnmark til TV 2 Nyhetene.

Avbryter aksjoner
Sea King helikoptrene er ikke er utstyrt med avisingssystem eller varme i rotorbladene dermed kan været sette en stopper for redningsaksjoner.

– Så det har hendt, flere ganger i fjor at vi måtte snu, for at vi startet å ise over sjø, sier Borch som har jobbet på Banak i 20 år.

Helikoptret har også et varmesøkende kamera som er modent for utskifting og nye tekniske problemer som oppstår på grunn av alder.

– Det kommer strukturskader som vi tidligere ikke hadde. Så vedlikeholdstimene øker for hver flytime, fortaltePaul Paulsen avdelingsleder ved 330-skvadronen i Bodø til TV 2 i september.

Bekymret
Tidligere redningsmann i 330 skvadronen, stipendiat i NLA og lege Andreas Krüger mener alle problemene med Sea Kingen nå går på helsa løs.

– Hvis det nå skjer ting som gjør at den ikke klarer å gjennomføre flere oppdrag på grunn av værforholdene. Så er det en ny situasjon som kan være utfordrende, både for pasienter og mannskap.

Det er først i 2020 det er ventet at en erstatter for det 36 år gamle Sea King helikopteret er på plass, i mellomtiden er helsepersonell bekymret for akuttberedskapen.

– Blir maskinen stående i større grad på bakken for vedlikehold og den type ting, så vil det bli problem i den akuttmedisinske behandlingskjeden, sier Andreas Krüger.

Les hele saken på TV2

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.