Hopp til hovedinnhold


Nødnett med bakkekontakt

Direktoratet for nødkommunikasjon presiserer i en pressemelding hvorfor det er Tetra-teknologien som er valgt i nødnettprosjektet etter en rekke misvisende presseoppslag.

Direktoratet for nødkommunikasjon presiserer i en pressemelding hvorfor det er Tetra-teknologien som er valgt i nødnettprosjektet etter en rekke misvisende presseoppslag. 

Med referanse til VGs kommentar “Uten bakkekontakt” av Terje Helsingeng, anser Direktoratet for nødkommunikasjon at det er behov for å klargjøre fakta i saken. 

Kjent teknologi
Her gis det inntrykk av at det er valgt en ukjent og spesiell teknologi for nødnettet i Norge fremfor velkjente kommersielle alternativer. Dette må basere seg på misforståelser i avisen, for faktum er at nødnettet er basert på den mest brukte og best kjente teknologien som er utviklet med tanke på nødetatenes spesielle behov. 

Vi har vurdert alternativene som finnes. Nettopp fordi spørsmålet om hva som ville være riktig teknologi var så sentralt for oss, overlot vi til markedet å velge den beste løsningen for nødnettet. Teknologivalget er senere blitt bekreftet flere ganger gjennom eksterne analyser utført av de fremste eksperter på området.

Fungerer
Den samme teknologien er valgt for det norske nødnettet som for de fleste andre land i Europa. For eksempel i England har politiet over hele landet brukt denne teknologien i flere år, og engelske ambulanser og brannvesen er i ferd med å ta den i bruk. Det er følgelig vanskelig å forstå på hvilket grunnlag VG påstår at dette er “en teknologi som ikke fungerer i hverdagen”.

Det blir galt å sammenligne nødetatenes behov med drosjesjåførenes tekniske løsninger, slik VG gjør.

Nødnettet skal fungere i en krisesituasjon, stor eller liten. Nettet skal gi sikker kommunikasjon mellom alle beredskapsaktører som er involvert i en hendelse og samtidig beskytte mot at andre kan avlytte og misbruke informasjonen.

Når dette er formålet, er ikke de kommersielle mobilnettene tilstrekkelige.  Rask og presis kommunikasjon kan være avgjørende i en situasjon hvor liv og helse er truet, derfor er kravene til talekvalitet, sikkerhet, robusthet og dekning gitt høyere prioritet enn kravene til eksempelvis videooverføring eller streaming. At nødetatene i tillegg til nødnett kan gjøre bruk av annet teknologisk utstyr er en selvfølge.

Vil bedre kommunikasjon på tvers
Det er riktig at entusiasmen rundt stortingsbeslutningen om å bygge nødnettet var stor. Siden den gang har ikke behovet for nytt radiosamband blitt mindre, snarere tvert imot.

Det er derfor underlig av VG å antyde at dagens lokale samband fungerer utmerket: I dag kommuniserer de tre nødetatene på ulike radiosamband, samtalen er åpen for avlytting, radiodekningen varierer og systemene har begrensninger knyttet til geografisk rekkevidde. Dagens løsninger har med andre ord en rekke mangler i forhold til operative og sikkerhetsmessige krav.

Nødnettet gir nye muligheter til å kommunisere på tvers av organisatoriske og geografiske grenser. VG nevner eksempler hvor slik tverrkommunikasjon er uhensiktsmessig. 

Nødetatene har fra sin arbeidshverdag mange eksempler på det motsatte: et brannvesen som hjelper sin nabokommune er ett, koordinering av innsatsstyrker på vei til et skadested er et annet. VG burde overlate til nødetatene selv å vurdere sine kommunikasjonsbehov.

Et landsdekkende nødnett vil være et stort løft for samfunnets sikkerhet og beredskap.

Tor Helge Lyngstøl
Direktør
Direktoratet for nødkommunikasjon

Les hele saken på DNKs hjemmeside