Hopp til hovedinnhold


- Trodde jeg skulle dø

Andrew Christiansen (62) fikk hjerneslag på lørdag, men en rask og vellykket trombolyse reddet ham fra en varig hjerneskade.

Andrew Christiansen (62) fikk hjerneslag på lørdag, men en rask og vellykket trombolysebehandling ved slagenheten til Sykehuset Telemark reddet ham fra en varig hjerneskade, skriver Telemarksavisa.

Hvert år får ca. 15000 nordmenn hjerneslag. Mange av dem dør av det, noe som gjør sykdommen til vår tredje hyppigste dødsårsak.

I løpet av livet vil en tredjedel av oss komme i samme situasjon som Andrew Christiansen fra Skien kom i på lørdag.

Det var en helt vanlig dag, og han holdt på å rydde i hagen hjemme på Tollnes, da han plutselig merket voldsomme synsforstyrrelser. Senere fikk han vite at han hadde hatt et hjerneslag.

- På høyre siden forsvant hele synsfeltet mitt, og jeg så svært dårlig på venstre side. Jeg ble livredd for å si det rett ut. Jeg sprang inn og fikk kona til å kontakte naboen. Han kjørte meg til sykehuset så fort som mulig, sier Christiansen til TA.

Han ble tatt imot av et tverrfaglig team som straks gikk i gang med å stille en diagnose. Det ble gjort en CT-undersøkelse av hodet hans, og legene konkluderte med at han hadde fått en fortetning i en av blodårene i hjernen.

Samtidig fikk han tilbud om trombolyse, og det ble injisert et stoff i blodårene hans som løste opp blodproppen.

- 2,5 timer etter at symptomene oppsto, var behandlingen i full gang, og jeg fikk synet tilbake. Det var en fantastisk følelse. Jeg føler meg som Telemarks heldigste, sier Christiansen. 

Les hele saken i Telemarksavia: - Trodde jeg skulle dø