Hopp til hovedinnhold


Null hjelp på 90-årsdagen

Sykehjemmet mente Liv Ekra (90) var så dårlig at hun trengte ambulansetransport, men ambulansepersonellet overprøvde avgjørelsen.

Resultat: Jubilanten ble plassert hjelpeløs på egen trapp, skriver Romerikes Blad.

Fredag fylte Liv Ekra 90 år. Det som skulle vært en hyggelig bursdag, endte med å bli et mareritt.

For ambulansepersonellet som ble tilkalt for å kjøre henne hjem etter avlastningsopphold på kommunale Skedsmotun, nektet å ta henne med.

De mente drosjetransport ville være godt nok, til tross for at ansatte ved bo- og behandlingssenteret hadde vurdert ambulansetransport som nødvendig.

Kan ikke gå

Ambulansen som kom for å frakte Ekra, returnerte til Lørenskog uten å ta med seg pasienten.

Hjemme i Skolegata på Strømmen står samtidig barnebarnet Tina Ekra Mathiesen (25) og venter på at bestemoren skal komme hjem for å feire bursdag.

– Siden hun ble kjørt i ambulanse til avlastningsoppholdet, bestilte de ansatte på sykehjemmet ambulanse til hjemturen også. Grunnen er at bestemor er pleietrengende og veldig dårlig til beins. Hun kan ikke gå selv, forteller Ekra Mathiesen.

Overraskelsen var derfor stor da telefonen ringte fra Skedsmotun, med beskjed om at ambulansen nektet å ta med bestemoren.

– De mente hun var for oppegående. Hun satt i en stol i dagligstuen på sykehjemmet da ambulansen kom, snøfter barnebarnet.

– Ingen mulighet

Ekra Mathiesen snakket med ambulansepersonalet på telefon, og forklarte situasjonen. Men beskjeden hun fikk, var at ambulansene ikke utfører slike oppdrag og at hun i stedet skulle bestille drosje og ringe brannvesenet for løftehjelp.

– Men brannvesenet hadde ikke mulighet til hjelpe på dette tidspunktet, sier Ekra Mathiesen.

Sven Knapskog ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen forklarer at de ikke hadde tid til å hjelpe.

– Det er normalt ikke vår jobb å løfte pasienter, men vi hjelper til med dette på forespørsel i noen tilfeller. For eksempel hvis det er akutt, utdyper han.

Frøs i 20 minutter

Endelig hjemme får Mathiesen hjelp av drosjesjåføren til å støtte bestemoren. Likevel faller 90-åringen i steintrappen utenfor huset. Sjåføren får samtidig et nytt oppdrag og må dra videre.

– Han prøvde å hjelpe, men måtte dra. Jeg bruker da trygghetsalarmen til Hjelp24 og forklarer situasjonen. De skulle komme med en gang. Samtidig satt bestemor på trappen og frøs, forteller Mathiesen.

Etter 20 minutter kommer en forbipasserende mann, som hjelper damene med å komme inn i huset.

LES OGSÅ: Gransker hendelsen

Hjelp av forbipasserende

 Mathiesen takker personen for hjelpen. Samtidig slakter hun behandlingen fra det øvrige hjelpeapparatet.

– Hjelp24 kom en time etter vi trykket inn alarmen, så det var lite behov for deres hjelp. Det er noe feil med hele behandlingen av eldre. Slikt vi opplevde skal ikke kunne skje, fastslår Mathiesen.

90-åringen selv opplevde avlastningsoppholdet som positivt, men behandlingen på hjemturen gjør at hun neppe drar dit frivillig igjen.

– Hjemturen var så vond at da står jeg heller over, sier Liv Ekra.

Ingen forklaring

Fungerende avdelingssjef for sykehjemstjenesten i Skedsmo kommune, Tonje Lorem, kan ikke uttale seg om denne enkelte pasienten.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at transportmåte vurderes i hvert enkelt tilfelle basert på pasientens medisinske tilstand, forklarer Lorem.

Kriteriene som ifølge Lorem legges til grunn for å velge ambulansetransport ved sykehjemmene i kommunen er blant annet: At pasienten trenger medisinsk tilsyn eller overvåking, medisinske behandlingstiltak og/eller omsorgstiltak i forbindelse med transporten eller liggende eller særlig stabil transport.

– Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor ambulansetjenesten valgte å ikke frakte pasienten hjem, sier Lorem.