Hopp til hovedinnhold


Mener direktørstaben er uten vaksine-svin på skogen

Ullevåls fagdirektør forsvarer at toppene ble vaksinert før ambulansepersonell.

Ullevåls fagdirektør forsvarer at toppene ble vaksinert før ambulansepersonell.

Bakgrunn: Direktørstaben vaksinert - ambulansepersonell ubeskyttet i felten

Folkehelseinstituttet: - Dette svekker tilliten til norsk helsevesen

Fredag avslørte Dagbladet at direktørstaben ved Ullevål universitetssykehus fikk sykehusets vaksiner på grunn av at deres private helsesituasjon gjorde dem hjemmeværende i en risikogruppe. Det er normalt fastlegen som skal gi slike vaksiner.

Vaksineringen, som ble kraftig kritisert av Folkehelseinstituttet, gjorde at delere av direktørstaben i praksis gikk foran førstelinjepersonell som ansatte i ambulansetjenesten.

- Uavhengig av privat helse
Fagdirektør Erik Carlsen ved Ullevål universitetssykehus mener det utelukkende var faglige vurderinger - ikke kollegialt vennskap - som lå til grunn for at flere i direktørstaben på Ullevål ble vaksinert, mens ambulansepersonell arbeidet ubeskyttet i felten, da sykehuset fikk utdelt vaksiner mot svineinfluensa 23. oktober.

- Vaksinering har blitt gjennomført i forhold til en vurdering der førstelinjepersonell har blitt prioritet. Dessuten har også avdelinger og funksjoner der det kan bli kritisk ved mangel på personell ved sykefravær, også blitt prioritert, sier Carlsen til Dagbladet.

Prioriteringene er vurdert ut fra et mål om å sikre drift av viktige funksjoner ved sykehuset, uavhengig av private helseforhold, sier Carlsen.

Antallet doser som ble levert ut i slutten av oktober var svært begrenset og ambulansepersonell Dagbladet snakket med sist uke var fremdeles ikke vaksinert.

- Kronikere
Dette er en helt annen versjon enn det avdelingssjef i ambulansetjenesten ved Prehospital divisjon, Bjørn Karr, ved samme sykehus, fortalte Dagbladet forrige uke.

Avviker
Fagdirektør Carlsen er helt klar på at private helseforhold ikke var relevant da en gruppe i direktørstaben ble vaksinert 23. oktober, tre dager før vaksinene kom fram til ambulansestasjonene.

- Prehospital divisjon ivaretar blant annet driften av Amk-sentralen. Vaksinering av ansatte i divisjonen blitt gjennomført ut fra en vurdering av hvem som bør vaksineres. Derfor kan det ha blitt vaksinert personell som er viktige for å sørge for drift av viktige operative funksjoner, blant annet Amk-sentralen, sier Carlsen til Dagbladet.

Les hele saken i Dagbladet