Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeider sparket - får tilbake jobben

En ambulansearbeider som ble omplassert til kjøkkentjeneste på Sykehuset Østfold skal få sin opprinnelige jobb tilbake. Det bestemte Fredrikstad tingrett tidligere denne måneden.

En ambulansearbeider som ble omplassert til kjøkkentjeneste på Sykehuset Østfold skal få sin opprinnelige jobb tilbake. Det bestemte Fredrikstad tingrett tidligere denne måneden, skriver Fredrikstad Blad.

Bakgrunn: Ambulansearbeider fikk advarsel av Helsetilsynet - nektes jobb

Den kvinnelige ambulansesjåføren gikk til sak mot sin arbeidsgiver etter å ha blitt plassert i en stilling på kjøkkenet på sykehuset.

Hun ble først midlertidig omplassert mens Helsetilsynet vurderte klager som hadde kommet inn på henne i forbindelse med ambulanseoppdrag.

Viste frem kniv

Fredriksstad Blad har tidligere omtalt bakgrunnen for konflikten mellom kvinnen og sykehuset:

Kvinnen skal blant annet ha snakket om svært upassende temaer overfor pasienter under transport, som at det var «mye dritt på nattevakt» med narkomane, fulle folk og psykiatripasienter.

Hun fortalte også til en bårepasient at hun likte å jakte og drepe dyr, og hun viste frem en kniv hun var utstyrt med til en pasient under transport. Samtidig skal hun ha uttalt at hun måtte ha noe å forsvare seg med på vakt. Et tredje tilfelle var kritikk for feilbehandling av en pasient teamet skulle hente.

Forholdene gjorde at sykehuset først sa opp den ansatte, men trakk etterhvert oppsigelsen tilbake og erstattet den med en advarsel.

Får jobben tilbake

De samme sakene førte til at vedkomnmende ble omplassert til arbeid på kjøkkenet, men det har vært uenighet om denne omplasseringen skulle være midlertidig eller permanent. Dette uoppklarte forholdet velger retten å legge hovedansvaret på arbeidsgiveren for, som den sterke part i saken.

Da Helsetilsynet i våres konkluderte med å kun gi den ansatte en advarsel, krevde sykehuset likevel at arbeidet skulle fortsette på kjøkkenet - og ikke i ambulansetjeneste i kontakt med pasienter.

Dette ble av både saksøkeren og tingretten tolket som en endringsoppsigelse, som saksøkeren tok ut stevning på i juni. Det er denne oppsigelsen tingretten finner ugyldig, og som også gir saksøkeren medhold i kravet om å få sin opprinnelige jobb tilbake innen 14 dager.

Sykehuset Østfold ble også dømt til å betale sakens omkostninger til saksøker, pålydende 62.332 kroner.

Les hele saken i Fredrikstad Blad