Hopp til hovedinnhold


Ny sykehusmodell i Nord-Trøndelag

Modellens akilleshæl er avstand ved akutt behov for sykehushjelp. Dette kan i noen grad kompenseres ved satsing på prehospitale tjenester og luftambulanse.

Modellens akilleshæl er avstand ved akutt behov for sykehushjelp. Dette kan i noen grad kompenseres ved satsing på prehospitale tjenester og luftambulanse.

Mer bakgrunn i Trønder-Avisa: Kamp om hvite frakker

Les også i Trønder-Avisa: Slik blir sykehusene berørt

NAMSOS: Levanger-modellen vil svekke det akutte tilbudet i store deler av Nord-Trøndelag. Det fastslår gruppa som har utredet framtidig sykehusstruktur for Nord-Trøndelag.

Tilbudet ved Sykehuset Namsos vil bli relativt mye forandret ved Levanger-modellen. Dette får konsekvenser også for fagmiljøet.

- Det er overveiende sannsynlig at rekrutteringa til en slik institusjon vil forverres fra i dag. Derfor er det usannsynlig at enkeltfunksjoner vil kunne opprettholdes over tid ved Sykehuset Namsos, fordi sykehuset vil framstå som smalt.

Modellen legger til grunn at fagmiljøenes tyngdepunkt er ved Sykehuset Levanger. Det bør gis desentrale polikliniske tjenester ved institusjonene for øvrig, med basis i fagmiljøene ved Sykehuset Levanger, påpekes det i rapporten.

Billigere vaktberedskap

Begge sykehusene har nå vaktteam innen kirurgi, anestesi, føde, ortopedi, psykiatri med videre. Dette er kostbart.

- Det er billigere å samle vaktberedskapen til ett sykehus. Innsparinga blir størst ved å samle vaktenhetene til Sykehuset Levanger som har størst befolkningstyngde i sin nærhet, påpeker gruppa.

Modellen betyr at Sykehuset Levanger etableres som hovedsykehus i Nord-Trøndelag.

Akutten akilleshæl

Gruppa tar for seg akuttilbudet ved Levanger-modellen.

- Modellens akilleshæl er avstand ved akutt behov for sykehushjelp. Dette kan i noen grad kompenseres ved satsing på prehospitale tjenester.

Ved en stor satsing på helikopterambulanse, vil flere akutte tilfeller komme til sykehus innen en viss tidsperiode. I mange tilfeller vil helikopter ikke være mulig av værmessige forhold og ved samtidighetskonflikter. Dette vil innebære ambulansetransporter på tre-fire timer for visse deler av nedslagsfeltet.

Den største befolkningstettheten i Namdalen, Namsos-regionen, vil ikke dekkes innen en time, med unntak av indremedisin og psykiatri. Modellen vil således svekke det akutte tilbudet i geografisk store deler av Nord-Trøndelag, selv om det faglige tilbudet ved Sykehuset Levanger kan framstå som styrket.

Modellen vil innebære kostnader av ukjent størrelse for å heve de prehospitale tjenestene i norddelen av fylket, samt etablering av sykehusliknende funksjoner i Indre og Ytre Namdal.

Modellen kan svekke samhandlinga med kommunene, som må forholdes seg til to lokalsykehus i stedet for ett, heter det i rapporten.

Tre nivåer

Modellen innebærer enheter på tre nivåer, alle med muligheter for behandling ved innleggelse og poliklinikk:

*Lokalsykehus i Namsos med indremedisin, psykiatri og akuttmedisin, samt planlagt kirurgi og fødestue

*Distriktsmedisinske sentre i Stjørdal, Steinkjer og Ytre Namdal

*Forsterket sykeheimssenter i Indre Namdal

*Sykehuset Levanger ivaretar alle vaktbærende enheter. Det er vakt ved Sykehuset Namsos innen indremedisin og anestesi, og beredskap innen psykiatri og kirurgi. Alle avdelinger er gjennomgående.

Namsos-Levanger

Kjernevirksomheten ved Sykehuset Namsos knyttes til indremedisinske og allmennpsykiatriske tjenester, både akutte og elektive (planlagte).

Det kan utføres planlagte kirurgiske inngrep, samt dagkirurgi og poliklinikk ved Sykehuset Namsos.

Vaktberedskap innen øre-nese-hals (ØNH), øye og eventuelt nevrologi for hele Nord-Trøndelag ivaretas av Sykehuset Levanger eller St. Olavs Hospital. Det kan vurderes om vaktberedskap på natt innen ortopedi ivaretas av St. Olavs Hospital.

ØNH, øye og nevrologiske tjenester gis poliklinisk, med sengeenheter ved St. Olavs Hospital eller ved opprettelse av sengeposter ved Sykehuset Levanger.

Fødetjenester ivaretas ved Sykehuset Namsos som fødestue. Risikofødsler avklares i samarbeid med kommunehelsetjenesten, og overføres til fødeavdeling ved Sykehuset Levanger. Det bør knyttes pediatrivakt og kuvøsepost til fødeavdelinga i modellen, mener faggruppa.

Les hele saken i Namdalsavisa: Dårligere tilbud og rekruttering