Hopp til hovedinnhold


Mer sykepleie gir færre innleggelser

Etter at 14 sykehjem i Skien, Porsgrunn og Nome har deltatt i sykepleier Lisbeth Østbys intravenøsprosjekt, er antall sykehusinnleggelser av eldre fra sykehjem redusert med rundt ti per måned. Mindre transport gir ambulansen økt kapasitet til akuttoppdrag.

Etter at 14 sykehjem i Skien, Porsgrunn og Nome har deltatt i sykepleier Lisbeth Østbys intravenøsprosjekt, er antall sykehusinnleggelser av eldre fra sykehjem redusert med rundt ti per måned. Mindre transport gir ambulansen økt kapasitet til akuttoppdrag.

Sykehjemspasienter må legges inn på sykehus ved behov for intravenøsbehandling. Slik er systemet rundt i landet.

- Må det være sånn, tenkte jeg. Det er jo naturlig at sykepleierne gjør dette på sykehjemmet.

PASIENT I FOKUS

Lisbeth Østby har nylig avsluttet sitt toårige prosjekt, der målet har vært å øke kompetansen til alle ansatte på sykehjem, fra assistenter til sykepleiere, slik at eldre slipper å bli ført bort fra sitt trygge miljø for behandling hos «fremmede» på sykehus. Hun hadde pasienten i fokus fra dag en.

GODE EFFEKTER

Prosjektet har i neste omgang ført til at sykehusplasser er frigjort, mindre transport gir ambulansen økt kapasitet til akuttoppdrag og sykehjemmene utfører mer sykepleie.

Prosjektet har også kartlagt at der tilsynslegene er benyttet fremfor legevakt, blir innleggelsene færre og behandlingen mer korrekt fordi sykehjemslegen kjenner pasienten best.

- Sykehjemsarbeid er blitt mer attraktivt. Effekten er merkbar i søkermassen til sykepleierstillingene ved enkelte sykehjem, oppsummerer Østby.

ER FAST RUTINE

Sluttrapporten forteller om positiv respons i alle ledd. I Skien, Porsgrunn og Nome har rundt 1000 pleiere fullført Lisbeth Østbys opplæringspakke.

- De tre kommunene fortsetter nå med ordningen som fast rutine. Antall innleggelser av pasienter med infeksjoner fra de tre kommunene, er redusert i et betydelig antall - fra mellom 13 og 15 per måned før prosjektet, til mellom 0 og 4 per måned i dag.

SKAL FORSKE

Lisbeth Østby er nå ansatt i 50 prosent stilling ved Universitetet i Oslo. Universitetet vil forske på prosjektet når studien nå skal gjennomføres på 34 sykehjem i Vestfold de neste to årene.

- Mange kommuner venter på opplæringspakken. Jeg håper opplæringen kan skje uten at vi må vente på forskningsresultatene. Hvordan det skal skje, er foreløpig ikke planlagt.

ROS FRA DEPARTEMENTET

Østby har kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, der interessen er meget stor.

- Det er viktig at prosjektet er kommet opp på departementsnivå, for økonomisk sett taper både sykehuset og kommunene på intravenøsprosjektet. At færre eldre blir innlagt, fører til lavere inntekt for sykehuset. Kommunene får økte utgifter i form av behandlingsutstyr og personell.

- SÅ ENKELT

Hun håper denne utfordringen skal endre seg i Samhandlingsreformen, også kalt stortingsmelding nummer 47.

- Responsen fra alle nå, er at kompetanseheving på sykehjem er et enkelt grep, som gir gode og viktige ringvirkninger. Spesielt for de eldre, som slipper å bli forvirret i et annet miljø og risikere sykehusinfeksjoner, sier Østby.

Les hele saken i Telemarksavisa