Hopp til hovedinnhold


Bytter ut SOS Alarm med ny privat operatør

Virksomheten OpenCare tar over AMK-sentralen i Gävleborg fylke og tre andre kommuner. Fylket har bestemt seg for å bytte ut SOS Alarm med en ny aktør på området.

Virksomheten OpenCare tar over AMK-sentralen i Gävleborg fylke og tre andre kommuner. Fylket har bestemt seg for å bytte ut SOS Alarm med en ny aktør på området.

– Med høyere kompetanse på nødsentralen blir utsendingen av ambulansene sikrere, ifølge Roger Westerlund, ambulansjef i Gävleborg.

Tradisjonelt er det SOS Alarm (eid av staten og Sveriges fylker og kommuner) som har tatt seg av ambulanseutsendingen i Sverige.

Fylkene Gävleborg, Västmanland, Sörmland och Uppsala blir de første til å hyre en annen leverendør.

Det skjedde gjennom et anbud hvor SOS Alarm måtte se seg slått av IT-selskapet OpenCare.

– Det føles nytt og spennende å være først i landet med å bryte det monopolet SOS Alarm har hatt, sier Ann Margret Knapp, S, finansråd i fylket Gävleborg. - Vi går i bresjen for en ny utvikling.

OpenCares anbud var best både pris- og kvalitetsmessig, ifølge fylket. Det var åtte millioner billigere en det nestbeste tilbudet.

Fylket regner med at AMK-sentralen skal bli bedre når OpenCare tar over. I kravene inngår blant annet at alt personell på nødsentralen minst må ha sykepleierkompetanse og tre års erfaring med akuttpleie.

– Med høyere kompetanse hos operatørene vil bedømmelsene bli sikrere. Vi får en mer komplett akuttkjede, sier Roger Westerlund, ambulansesjef i Gävleborg.

I den nye organiseringen kommer det også til å inngå at man alltid skal sende nærmeste tilgjengelige ambulanse til en ulykkesplass. Det ventes at det vil føre til kortere innsatstider og flere sparte liv.

Å bytte ut erfarne SOS Alarm med et selskap som aldri har hatt en AMK-sentral før kan synes å være et sjansespill. Men fylket ser det ikke slik.

- Nei, selskapet oppfyller samtlige skal-krav vi har i anbudet og dermed føler vi oss trygge, sier Ann Margret Knapp.

At OpenCares viseadministrerende direktør heter Ingrid Hedin-Amrén og før dette var sosialdemokratisk fylkesråd i Gävleborg og partifelle med Ann Margret Knapp er en pikant detalj oppi det hele.

Men noen betydning for valget av entreprenør har det ikke hatt, mener Ann Margret Knapp.

– Det er bare en tilfeldighet. Vi politikere har ikke hatt noe med behandlingen av anbudet annet enn at vi godkjente anbudsgrunnlaget. Vi har ikke styrt det her på noe vis, sier hun.

Ingrid Hedin-Amrén er fornøyd med å ha vunnet anbudet.

- Vi er kjempeglade og veldig stolte over å ha fått denne tilliten, sier hun.

OpenCares IT-tjenester dreier seg om pleie og omsorg og brukes allerede i dag av Gävleborg fylke og Gävle kommune. Det nye oppdraget er likevel av et helt annet kaliber.

Selskapet regner med at de trenger å ansette personell tilsvarende 35 stillinger.

Fakta

OpenCare kommer fra og med den 1 juli 2010 å ha ansvar for nødsentralene i  Gävle, Västerås, Eskilstuna og Uppsala.

De fire nødsentralene har i dag cirka 130 000 oppdrag per år og råder over 72 ambulanser, fem syketransportkjøretøy, et helikopter og et fly.

Avtalen løper over tre år og er verdt 28 millioner kroner. For fylket Gävleborg koster avtalen cirka sju milloner svenske kroner.

I anbudsrunden deltok OpenCare, SOS Alarm og Medhelp.

Les hele saken i Gefle Dagblad: Landsting byter ut SOS Alarm