Hopp til hovedinnhold


Regler for utrykningskjøring

En tipser reagerer på ambulansekjøring i Lavangsdalen. To oppslag i avisa Nordlys tyder på at ikke alle i bransjen er sikre på hvilke trafikkregler som gjelder for utrykningskjøring uten blålys og sirener.

En tipser reagerer på ambulansekjøring i Lavangsdalen. To oppslag i avisa Nordlys tyder på at ikke alle i bransjen er sikre på hvilke trafikkregler som gjelder for utrykningskjøring uten blålys og sirener.

En person har kontaktet Nordlys etter at han var på kjøretur i Lavangsdalen på vei mot Nordkjosbotn onsdag 28.oktober.

Bilisten holdt fartsgrensa og lå bak en trailer da han ble forbikjørt av en ambulanse som ikke var på utrykning.

Brøt fartsgrensa
- Ambulansen bryter fartsgrensa flere ganger, og foretar til dels farlige forbikjøringer - forbi både personbiler og vogntog.

Tar man en titt i regelverket, kan det også se ut til at tipseren har all grunn til å reagere - for med mindre blålysene er på gjelder helt vanlige trafikkregler, også for utrykningskjøretøy.

- Alle vanlige regler skal gjelde. I utgangspunkt skal blålys på for å avvike reglene, opplyser ambulansesjef Per Øyvind Sørgård til Nordlys.

Enkelt regelverk
Han har ikke sett bildene og kjenner ikke til episoden, og uttaler seg derfor på generelt grunnlag om regelverket for utrykningskjøretøy. Og regelen er altså ganske så enkle.

- Brukes ikke lyd og lys skal normale trafikkregelen overholdes, sier ambulansesjef på UNN. -

Statens Vegvesens jurist er imidlertid ikke enig med ambulansesjefen:

- Det er ikke riktig. Det fremgår klart og tydelig av trafikkreglene at utrykningskjøretøy kan fravike en del av trafikkreglene, deriblant fartsreglene i tjeneste, forteller jurist i Statens Vegvesen, Jørn Simonsen.

Han presiserer at han ikke ønsker å ta stilling til om ambulansen i dette tilfellet gjorde rett eller feil, men ønsker å gjøre folk oppmerksom på at utrykningskjøretøy kan bryte fartsgrensene og andre trafikkregler i tjeneste uten å ha på blålys eller blålys og sirener.

Om kjøretøyet krever fri vei, er derimot blålys pålagt.

Se: Vegtrafikkloven på lovdata.no, paragraf 11 for utrykningskjøretøy

Se også: Trafikkregler på lovdata.no, paragraf 2, 4.a

Les sakene i Nordlys:

- Kjørte for fort og gjorde farlige forbikjøringer

Har lov å bryte regler