Hopp til hovedinnhold


Helsetilsynet sier nei til felles nødnummer

Mener det vil føre til et dårligere akuttmedisinsk tilbud og dårligere styring med helsetjenestens ressurser.

Mener det vil føre til et dårligere akuttmedisinsk tilbud og dårligere styring med helsetjenestens ressurser.

Høringssvar - Rapport om fremtidig organisering av nødmeldetjenesten. Brev fra Statens helsetilsyn til Justis- og politidepartementet 28. oktober 2009

Les også: 112 -siste frist for høringsuttalelse

- Statens helsetilsyn har ut fra en samlet vurdering ikke funnet å kunne gi sin tilslutning til arbeidsgruppens innstilling om fremtidig organisering av en felles nødmeldetjeneste. Ved denne vurderingen vektlegges at den foreslåtte organiseringen etter vårt syn verken bidrar til en kvalitativ forbedring eller effektivisering av medisinsk nødmeldetjeneste. Videre anser vi at forslaget til organisering ikke ivaretar helsetjenestens fremtidige behov for en velfungerende medisinsk nødmeldetjeneste, heter det innledningsvis.

Forankring i en akuttmedisinsk sykehusavdeling er nødvendig
I rapporten foreslås det også å overføre ansvar og oppgaver fra medisinsk nødmeldetjeneste til et nytt statlig forvaltningsorgan.

Utvikling av nye behandlingsmetoder for ulike sykdoms- og skadetilstander  nødvendiggjør en kontinuerlig oppdatering av medisinske fagkunnskaper i AMK-sentraler. Statens helsetilsyn anser at en organisatorisk og ledelsesmessig forankring til en akuttmedisinsk sykehusavdeling er avgjørende for å ivareta og sikre en slik kontinuitet.

Statens helsetilsyn har de senere år behandlet flere tilsynssaker knyttet til håndtering av medisinske nødmeldinger ved AMK-sentralene. Fellesnevneren for disse tilsynssakene er at de gjelder alvorlig syke pasienter og at feilene som er begått har hatt alvorlige konsekvenser for pasientene.

Videre at sakene ofte involverer annet helsepersonell og andre helsetjenestetilbud. Vi anser det derfor som viktig at mottak og håndtering av medisinske nødmeldinger må være en organisatorisk del av helsetjenesten og reguleres gjennom helselovgivningen. Vi støtter derfor ikke forslaget
om at medisinsk nødmeldetjeneste skal overføres til et eget forvaltningsorgan.

Ensidig fokus på håndtering av ulykker
Utvalgets forslag til fremtidig organisering av nødmeldetjenesten retter seg i all hovedsak mot å sikre bedret gjensidig varsling, samhandling og samarbeid ved ulykker som både involverer politi, brann og helse. Tall fra AMK-sentralene viser at brannvesenet og politiet bare var involvert i henholdsvis 0,3 % og 1,4 % av henvendelsene til AMK.

En hovedutfordring for helsetjenesten i årene som kommer vil være å styrke og prioritere bruken av helsetjenesteressurser blant annet gjennom å sikre riktig pasientbehandling på riktig nivå. Arbeidsgruppens rapport og innstilling har ikke problematisert eller ivaretatt denne hovedutfordringen.