Hopp til hovedinnhold


Frykter krise ved fravær

Kun om lag 40 av over 250 som kjører ambulanse i Sør-Trøndelag er vaksinert mot svineinfluensa.

Kun om lag 40 av over 250 som kjører ambulanse i Sør-Trøndelag er vaksinert mot svineinfluensa.

St. Olavs Hospital mottok i forrige uke 2500 vaksinedoser. I går ble døren til vaksinasjonskontoret stengt fordi lageret var i ferd med å tømmes.

LES OGSÅ: Vaksinestopp

OSLO: Ambulansefolk mangler vaksiner

Da hadde kun ca. 40 av de rundt 260 ambulansemannskapene som skal hente syke og skadde i Sør-Trøndelag blitt vaksinert. Det får tillitsvalgte og verneombud til å reagere. De frykter konsekvensene dersom ambulansepersonellet blir syke og fraværet går i været.

– Nesten krise

Vinjes har ansvaret for å kjøre ambulanse i Trondheim, Malvik og Klæbu kommune. De utførte mellom 15000 og 16000 oppdrag i 2008. Bemanningen er skrinn.

- Vi har en vikarpott, men de inngår i stor grad i tjenesten til vanlig, sier verneombud Tor Arne Sagøy ved Vinjes Ambulansetjeneste.

Ifølge Sagøy har man ikke fått forklaring på hvorfor man ikke er blant de som ble prioritert under vaksinerunden tidligere denne uken.

- Får vi fem sykmeldinger så er det nesten krise. Arbeidsbelastningen blir større på de andre, og den er egentlig stor nok som det er, sier han.

Halvparten vaksinert på St. Olav

På St. Olavs Hospital er det egne ambulansebiler. De bemannes av totalt ti personer. Ifølge hovedtillitsvalgt Morten Dragsnes ble kun fem vaksinert.

- De fem siste måtte snu i døra, sier han til adressa.no.

Reagerer på prioritering

Dragsnes forteller at en del kontorpersonale, som ikke har direkte pasientkontakt, skal ha fått. Han reagerer, i likhet med Sagøy, på prioriteringen.

- Dette har gått på bekostning av ambulansepersonellet. Vi er veldig utsatt for sykdom. Dersom det skjer får vi et problem med å opprettholde normal drift.

Ifølge Dragsnes har man fått indikasjoner på at en ny ladning vaksiner kommer til byen i løpet av en til to uker. Så tar det like lang tid før man får full effekt av vaksinen og blir beskyttet mot sykdommen.

- Vi kjører mange som er i risikogruppen. Det er svært beklagelig om vi påfører dem smitte, sier Dragsnes.

Ny vaksinasjonsrunde

Ifølge beredskapsleder ved St. Olavs Hospital Håkon Gammelsæter innførte man en vaksinestopp på sykehuset for å ha kontroll med at de resterende dosene havner hos dem som trenger det mest.

- Vi har holdt igjen doser for å få oversikt over hvor behovet er størst, sier han.

St. Olavs hadde forventet å få en ny dose med vaksiner denne uken, men har nå fått beskjed om at de kanskje må vente i to uker til neste dose kommer. Gammelsæter sier imidlertid at toget ikke har gått for ambulansepersonellet denne gangen.

- En ny runde vaksinering begynner torsdag.

Les hele saken i Adressa: Frykter krise ved fravær