Hopp til hovedinnhold


Antall oppdrag til himmels

Luftambulansehelikopteret letter fra basen i Møllendalsveien som aldri før. Så langt i år har det vært 830 oppdrag.

Luftambulansehelikopteret letter fra basen i Møllendalsveien som aldri før. Så langt i år har det vært 830 oppdrag.

Norsk Luftambulanses helikopter EC 135 P2 har virkelig fått kjørt seg de siste årene. I 2002 hadde det 706 oppdrag, i 2008 hadde dette tallet økt til 924. Så langt i år har det vært 830 lufteturer for mannskapet.

- Det er flere grunner for at vi har flere luftambulanseoppdrag. Den ene forklaringen er at vi rett og slett ser en økning i pasienter som trenger akutt hjelp, sier overlege ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland, Guttorm Brattebø.

BEST BEHANDLING: I tillegg er det vanligere at pasienter med akutt hjerteinfarkt sendes til Haukeland.

- Her er det beste utstyret for å behandle dette. Samtidig ser vi også at det er en økning i slagpasienter som blir transportert med luftambulansen. Dette tallet forventer vi vil øke etter hvert som befolkningen blir eldre, sier han.

ØKNING: Han mener Bergen kommune skiller seg ut i forhold til andre kommuner.

- Det er ikke ofte det er kommuneleger tilgjengelige i Bergen ved akutte situasjoner. Dette er annerledes i andre byer som Trondheim, forteller Brattebø.

Etter hvert som oppdragene har økt, har luftambulansen blitt mer og mer synlig over Bergen. For en tid tilbake ble en kvinne fraktet fra Stoltzekleiven til Haukeland i en sele hengende under luftambulansehelikopteret

- Det ser gjerne dramatisk ut, men det er helt trygt. Pasienten er festet godt med seletøy og en redningsmann er alltid til stede for å forsikre om at alt er festet skikkelig, forteller basesjef for flygerne ved Norges Luftambulanse i Bergen, Bjarte Ellingsen.

SKUMMELT: For de med høydeskrekk kan en tur hengende etter et helikopter virke noe avskrekkende, men Ellingsen forteller at de får mest positive tilbakemeldinger.

- Vi har inntrykk av at folk fø­ler seg trygge. Det er raskere å frakte de på denne må­ten. Alternative er ofte å frakte dem på båre fra skadestedet, og det vil ta mye lengre tid. Og tid er jo som kjent en viktig faktor ved en akutt situasjon.

Les hele saken i Bergensavisen: Antall oppdrag til himmels