Hopp til hovedinnhold


Farlige barneseter

Det er fortsatt stor kvalitetsforskjell mellom barneseter som selges i Norge, viser en ny test. Flere av stolene er ikke sikre nok, selv om de er offentlig godkjente. En norsk stol kommer dårligst ut.

Det er fortsatt stor kvalitetsforskjell mellom barneseter som selges i Norge, viser en ny test. Flere av stolene er ikke sikre nok, selv om de er offentlig godkjente. En norsk stol kommer dårligst ut.

Det bakovervendte barnesetet Volvo Nyfødt Isofix kommer best ut i Forbrukerrapportens test denne gang, med 80 poeng av 100 mulige. Testen konkluderer med at dette er ”et svært sikkert og trygt sete” som også får toppkarakter for brukervennlighet.

Volvo Nyfødt Isofix (Foto: icrt)



Volvo Nyfødt Isofix ble best i test.

Vinnersetet er forøvrig identisk med Römer Baby Safe Plus Isofix, som ble testet med samme gode resultat i fjor høst.

Volvo er også representert med et annet sete (Volvo Multi-Way) som havner i den motsatte enden av skalaen, med sikkerhetskarakteren ”Under middels” og kun 29 poeng. Denne modellen selges også under navnet Britax Multi-Tech.

Ni barneseter er undersøkt denne gangen. Her er resultatet:
(Noen av modellene selges også under andre navn, som kan være testet tidligere. For oversiktens skyld er alle varianter tatt med her):

Bra:

  • Volvo Nyfødt Isofix
  • Römer Baby Safe Plus Isofix

80 poeng

Bra:

  • Brio Go Isofix
  • Brio Primo Isofix

78 poeng

Bra:

  • Volvo 4-12 år
  • Römer Kid Plus
  • Britax Evolva 2/3 Ultra

74 poeng

Bra:

  • Volvo Nyfødt
  • Römer Baby Safe Plus

69 poeng

Bra:

  • Nania Be-One SP
  • Teamtex
  • Ferrari Be-One SP

65 poeng

Bra:

  • Brio Go
  • Brio Primo

64 poeng

Middels:

  • Recaro Start 2.0

41 poeng

Under middels:

  • Volvo Multi-Way
  • Britax Multi-Tech

29 poeng

Under middels:

  • Besafe iZi Combi X2
    (norskprodusert)

27 poeng

Setenes kollisjonssikkerhet er testet i en Opel Astra som frontkolliderer i 64 km/t og i sidekollisjon der bilen påkjøres i 28 km/t.

Brukervennligheten er testet i en todørs Ford Fiesta, en firedørs Renault Espace og en firedørs Opel Astra. Se hele testen hos Forbrukerrapporten her.

Strenge kriterier

- Testene våre er utformet slik at forovervendte stoler for små barn (ett til fire år) ikke kan oppnå toppkarakter. De trekkes mer for høye skadeverdier i frontkollisjoner, forteller Inger Johanne Birkeland som er ansvarlig for produkttestene i Forbrukerrapporten.

- Vi må ta hensyn til alle setets godkjente bruksområder, og testene skal også reflektere stolenes absolutte minimumssikkerhet. Derfor er det "worst case scenario" som blir stående som tellende resultat. For kombisetene betyr dette at vi kun viser resultatene for ett av flere testutfall, med andre ord det verste resultatet.

- Kombisetene har ofte høy risiko for feilmontering eller uriktig bruk nettopp fordi de skal kunne monteres og brukes på mange forskjellige måter avhengig av barnets alder og vekt, sier Birkeland.

Grundig testing

I flere år har Forbrukerrapporten testet bilbarnestoler i samarbeid med det europeiske forbrukernettverket ICRT. Siden mai 2007 er det gjennomført fem samletester av totalt 108 stolmodeller der alle resultatene kan sammenliknes direkte fordi testkriteriene er identiske.

Les om den forrige testen her!

I løpet av disse årene har kun én stol har fått toppkarakteren ”Meget bra” (den bakovervendte babystolen Maxi Cosi Cabriofix med easyfix), mens 55 stoler havner i kategorien ”Bra” og 30 stoler får karakteren ”Middels”.

Seks av de 108 modellene er ”Under middels”, og 16 havner helt nederst med ”Dårlig” som sluttkarakter.

Her kan du se alle de testede barnestolene fra 2007 til i dag. Noen modeller går igjen flere ganger, avhengig av monteringsmåte og vektklassen de er testet for. Enkelte stoler kan være identiske modeller selv om de har ulikt navn:

Babystoler

Småbarnstoler

Seter for større barn

Bakover best for de små

De fleste eksperter er enige om at barna er langt bedre beskyttet når de sitter bakovervendt i bilen. Ifølge Trygg Trafikk er risikoen for å bli drept eller skadet fem ganger høyere i forovervendte barnestoler enn i stoler som vender bakover.

I denne instruksjonsvideoen anbefaler det danske Forbrugerrådet at babyer opp til ett års alder uansett bør sitte bakovervendt. Hos store barn fra fire år og oppover er det viktigste å sitte i en stol der ryggstøet går helt opp, slik at hodet beskyttes mot sidekollisjon.

Den danske videoen diskuterer fordeler og ulemper ved stoler som monteres med og mot kjøreretningen. Den gir også gode råd om korrekt montering, og viser hvordan Isofix-beslagene fungerer.

Se video av hvordan det dårligste setet gjør det i testen, og les hele saken på NRK