Hopp til hovedinnhold


Unge leger gir høyere dødelighet

Ved britiske sykehus er det vanlig at unge nyutdannede leger begynner å arbeide 1. august. På folkemunne blir derfor den påfølgende perioden kalt «the killing season».

Ved britiske sykehus er det vanlig at unge nyutdannede leger begynner å arbeide 1. august. På folkemunne blir derfor den påfølgende perioden kalt «the killing season».

Det er en ny britisk undersøkelse som fastslår at når nyutdannede leger kommer ut på sykehusene –dør flere pasienter.

Seks prosent høyere dødelighet
Av undersøkelsen kom det frem at dødeligheten var seks prosent høyere hos dem som ble behandlet i begynnelsen av august – enn hos dem som fikk behandling en uke tidligere.

– Jeg tror for det første ikke at resultatene i denne undersøkelsen viser en kausal sammenheng, sier Guttorm Brattebø, spesialist i anestesiologi og intensivmedisin og leder for prehospital akuttmedisin i Helse Bergen.

– På den annen side vet vi jo dessverre at våre yngste kolleger i noen tilfeller ikke får så tett oppfølging og supervisjon som de trenger.

Større risiko med nyutdannede leger
– Dersom dette igjen kombineres med redsel for å be om hjelp fra andre, eller at man ikke innser sin egen begrensning, kan man jo tenke seg at pasienter løper større risiko med nyutdannede leger enn med mer erfarne kolleger, sier Brattebø til Dagens Medisin.

Brattebø sier han stort sett er gledelig overrasket over nivået som norske turnusleger holder i dag.

– Både når det gjelder fag og sosial innsikt. Sett på bakgrunn av at medisinerstudiet jo ikke har blitt vesentlig bedre med hensyn til opplæring i verken praktiske ferdigheter eller pasientsikkerhet, er dette bra, sier han.

Med rot i virkeligheten?
Forskerne analyserte data fra nærmere 300.000 pasienter ved britiske akuttmottak mellom 2000 og 2008. Halvparten ble behandlet den siste onsdagen i juli, mens den andre halvparten ble behandlet første onsdagen i august.

Formålet med undersøkelsen var å se om betegnelsen «the killing season» har rot i virkeligheten. Forskerne etterlyser flere undersøkelser av en eventuell årsakssammenheng.

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Plos One.

Les hele saken i Dagens Medisin