Hopp til hovedinnhold


Nødnettet vil få full dekning

VG hadde mandag 12.10 et oppslag med overskriften “Gir opp mål om full nødnett-dekning”. Dette er fullstendig misvisende.

VG hadde mandag 12.10 et oppslag med overskriften “Gir opp mål om full nødnett-dekning”. Dette er fullstendig misvisende.

Bakgrunn: Nytt nødnett virker ikke overalt

Les også VG: Gir opp mål om full nødnettdekning

Målet om full dekning står fast, men under prøvedriftperioden, og i en periode etter oppstarten, må vi akseptere at det vil være noen få områder med dekningshull eller svakere dekning enn planlagt. Årsaken til dette er at enkelte basestasjoner av ulike grunner fortsatt ikke er på plass.

For kort tid siden ble nødnettet åpnet for de første brukerne. Utrykningspolitiet i Østfold og Follo er først ute og har tatt nettet i bruk til sine stasjonære kontroller. I dette området er nesten alle basestasjonene som skal gi kontraktsfestet dekning i Østfold og Follo ferdig bygget. Reelle brukere i nettet gir verdifulle erfaringer og flere tester kan gjøres. Dette for å sikre at nettet blir best mulig før resten av brukerne tar nettet i operativ bruk.

For å kontrollere om dekningen er tilfredsstillende i et område utføres såkalte “drive tests”, dvs. det kjøres på kryss og tvers gjennom hele dekningsområdet for å kontrollere om dekningen er god nok, om samtaler blir koblet fra basestasjon til basestasjon når en radioterminal forflytter seg i terrenget (“hand-over”) og om talekvaliteten er som spesifisert.

Om dekningen og talekvaliteten vil oppfattes som tilfredsstillende etter at testene er passert vil vi først kunne finne ut av når brukere tar i bruk nettet.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), leverandøren og politiet og deres brukere er kjent med at det finnes enkelte hull i dekningen.

Et område med mangelfull dekning er deler av Aremark i indre Østfold. Her mangler det en basestasjon, fordi grunneier ikke ønsker at det settes opp en basestasjon. Dermed blir det dårlig dekning i dette området. Et annet eksempel er ved Tronvikåsen på Jeløya, der heller ikke dekningen for nødnett er 100%  i dag.

Målet om “full dekning” er ikke på noen måte oppgitt. Dekningen i nødnettet er allerede god. Den er langt bedre enn hva som er tilfellet når kommersielle nett starter opp. I mobilnett vil det alltid være behov for å gjøre korrigeringer når man får erfaringer fra bruk og dekning vil bli bedre og bedre.

DNK arbeider kontinuerlig sammen med leverandør for å sørge for at nødnettet oppfyller kravene som er satt.

Nødnettet vil få fullgod dekning, men det vil naturlig nok ikke kunne skje fra dag èn!

Les hele saken på Dinkom