Hopp til hovedinnhold


Får ikke satt opp nødnettmaster

Fylkesmannen har opphevet vedtaket som gir tillatelse til montering av en antennemast, i det populære turområdet Vardåsen nær Ås sentrum.

Fylkesmannen har opphevet vedtaket som gir tillatelse til montering av en antennemast, i det populære turområdet Vardåsen nær Ås sentrum.

ÅS: Naturvernforbundet i Ås har vært sterkt imot at det gjøres flere inngrep i friluftsområdet Vardåsen nær Ås sentrum. Da kommunestyret i oktober i fjor ga klarsignal til bygging av en antennemast i forbindelse med det nye nødnettet, valgte Naturvernforbundet å klage vedtaket inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Nå har fylkesmannen opphevet kommunens vedtak.

En halv seier

Hans Erik Lerkelund i Naturvernforbundet Ås ser på opphevelsen, som en foreløpig seier.
– Vi vil ha nødnett, men det betyr ikke at det kan tas lettvinte løsninger. Nå har vi fått medhold i at dokumentasjonen i denne saken har vært for dårlig. Og så håper vi at de finner en annen plassering av masten, sier Lerkelund.

Viktig sak

Stortinget vedtok 18. desember 2006 at det skulle bygges ut et nytt mobilnett for brannvesenet, helsetjenestene og politiet. Direktoratet for nødkommunikasjon søkte om å bygge tre basestasjoner i Ås kommune, blant annet den på Vardåsen.

Dersom alt hadde gått etter planen, skulle det nye nødnettet vært operativt i dag.

Ås er en av 54 kommuner i Follo, Østfold, Oslo, Romerike og Asker og Bærum som er med i første trinn i utbyggingen. Regjeringen bevilget 561 millioner kroner til ferdigstillelse av det første byggetrinnet og håpet at det skulle være operativt første halvår i år. Nå må saken opp til ny politisk behandling i Ås, og det kan ta tid.

Les hele saken i Østlandets Blad: En foreløpig seier for omstridt mast