Hopp til hovedinnhold


Pasient døde av resistent bakterie

Kan ha blitt smittet i ambulansehelikopteret.

Kan ha blitt smittet i ambulansehelikopteret.

Sverige: En pasient på Akademiska sjukhuset avled etter å ha blitt smittet av en resistent bakterie fra en annen pasient. Det kan være at hun ble smittet allerede i ambulansehelikopteret da hun ble ført til sykehuset.

Det var i januar at en nyoperert kvinne ble transportert med helikopter fra Akademiska sjukhuset til Karolinska i Solna.

Dagen før hadde en annen pasient som hadde fått behandling i Thailand og var bærer av en multiresistent bakterie, blitt transportert i samme helikopter. Denne pasienten avled etter tre dager på grunn av sykdomstilstanden.

Sendte avviksmelding på seg selv
Bare et par dager senere viste det seg at den 52 år gamle kvinne også nå bar på bakterien fra Thailand. På grunn av det døde kvinnen tre måneder senere. Akademiska valgte å skrive en avviksmelding til det svenske helsetilsynet.

Sykehuset tok det fra begynnelsen av  for gitt at bruken av samme heliopter var årsaken til smittespredningen. Men helsetilsynet har ikke kommet fram til når smittespredningen skjedde, de har kunnet peke på fire mulige smitteveier, hvorav helikopteret er en av dem.

Gjennomfører undersøkelser
Begge pasienter ble behandlet på Thoraxintensiven - men i ulike rom og uten felles pleiepersonale, utenom to leger.

Mange personer var involvert i operasjonene og det er uklart om alle kjente til de høye kravene til hygienerutiner som gjelder ved multiresistente bakterier.

Akademiska gjennomfører nå de forbedringer som helsetilsynet har beskrevet. Blant annet ser man grundig over hygienerutinene og har gjennomført undervisning om nettopp multiresistente bakterier.

Les hele saken i SVT ABC: Patient dog av resistent bakterie