Hopp til hovedinnhold


Ambulansenes utrykningstid i København er nesten fordoblet

Region Hovedstaden vil fortsatt ikke offentliggjøre detaljert statistikk om hvordan det egentlig går med den nye akuttberedskapen.

Region Hovedstaden vil fortsatt ikke offentliggjøre detaljert statistikk om hvordan det egentlig går med den nye akuttberedskapen.

Bakgrunn: Historisk omlegging av prehospital beredskap i København

Kaos ved oppstarten av omleggingen

Les også: - Situasjonen er uakseptabel

Det er det kanskje en god grunn til. Nye tall som Københavns Kommune har fremskaffet gjennom alarmsentralen viser at ambulansenes utrykningstid er nesten fordoblet i København og Frederiksberg fra august til september.

Måler man når 90% av ambulansene er fremme, så gikk det i august - før omorganiseringen ble gjennomført - 7 minutter og 55 sekunder. I september var det tilsvarende tallet 13 minutter og 18 sekunder.

Dermed overholder ambulansene i Danmarks tettest befolkede område ikke engang Region Hovedstadens nye målsetning om at 90% av ambulansene skal være fremme innenfor 13 minutter.

Region Hovedstaden har flere ganger kategorisk avvist å offentliggjøre tall som viser hvor raskt ambulansene er framme i dag sammenlignet med utrykningstallene fra tiden før den nye akuttberedskapen ble innført den 1. september 2009.

Men nå har økonomiforvaltningen i Københavns Kommune via alarmsentralens IT-system trukket ut utrykningstallene. Tallene viser ifølge helse- og omsorgsborgmester Mogens Lønborg (K), at udrykningstiden for de 90% hurtigste ambulansene er steget fra 7:55 minutter til 13:18 minutter.

Til sammenligning er ambulansene i Region Syddanmark - som bl.a. inkluderer noen av Danmarks tynnest befolkede områder framme etter gjennomsnittlig 7:50 minutter.

- Vi vet hva vi ønsker å oppnå. Det er at behandlingen blir lik for dem som bor i Allerød og dem som bor i Ishøj, og dem som bor i Københavns Kommune. Men hvis tallene stemmer, så har operatørene et problem, sier formannen for regionsrådet, Vibeke Storm Rasmussen (S), til TV2/Lorry.

Vibeke Storm Rasmussen utdyper ikke hvorfor hun mener at sklden for de kraftig stigende utrykningstidene plasserer hos Københavns Brandvæsen, Frederiksberg Brandvæsen og Falck, som i dag ivaretar ambulansekjøringen i i København og Frederiksbergs kommuner.

Ifølge regionens nye kontrakter med de tre ambulanseoperatørene er det nemlig regionen selv som har ansvaret for å sikere at målsettingene for utrykninstidene overholdes.

Ambulanseoperatørene skal i dag kun levere et antall ambulanser som skal være i drift i det avtalte tidsrommet, mens regionen skal sørge for at det er nok ambulanser til å overholde målsetningene.

Les hele saken i Beredskabsinfo: Ambulancers udrykningstid i København er næsten fordoblet